Kettévágott utcanévtáblák

2020. október 13., kedd, Belföld

Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtották végre a román nyelv elsőbbségét megszabó bírósági ítéletet – közölte tegnap a Székelyhon.ro portál. Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul tüntették fel az utcaneveket.

  • Fotó: szekelyhon.ro
    Fotó: szekelyhon.ro

A bukaresti táblabíróság júniusban jogerős ítéletben kötelezte a polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév. A városvezetés úgy hajtotta végre a jogerős ítéletet, hogy a magyarul majd románul egy sorba írt utcanevet tartalmazó táblákat középen elvágta és a román nevet tartalmazó fél táblát a magyar fölé rögzítette. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda leköszönő polgármestere úgy vélte: az utcanévtáblák nyelvi sorrendje esetében a bíróság „törvényhozóként” lépett fel, mivel ezt semmilyen jogszabály nem rögzíti. A feljelentő az alkotmányra hivatkozott, amely szerint az országban a román az egyedüli hivatalos nyelv, valamint azokra a jogszabályokra, amelyek a településnevekre, forgalmi táblákra, közintézmények megnevezéseire vonatkoznak. A bíróság ennek ellenére mind első, mind másodfokon a feljelentő egyesület javára döntött.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1037
szavazógép
2020-10-13: Belföld - :

Hírsaláta

OKOZÓDÓ JÁRVÁNYHELYZET. A koronavírus-járvány terjedése, az esetszámok folyamatos növekedése a vörös besorolás felé „taszítják” Csíkszeredát, de Hargita megye egészét tekintve sem túl rózsás a helyzet. Ráduly Róbert, leköszönő csíkszeredai polgármester a városi katasztrófavédelmi bizottság tegnapi ülését követően jelezte: a helyhatósági választásokat követően „új lendületet” kapott a koronavírus terjedése Hargita megyében, míg a választásokat megelőző két hétben összesen 146 esetet regisztráltak, a választásoktól október 11-éig eltelt 14 napban 401 esetet vettek nyilvántartásba.
2020-10-13: Belföld - :

Újabb díj az államfőnek

Ottó császár-díjat vehet át szerdán a németországi Magdeburgban Klaus Iohannis román államelnök, akit Heiko Maas német külügyminiszter fog méltatni – közölte tegnap a román elnöki hivatal. Iohannis szeptemberben kapta meg ezt a kitüntetést, amelyet most a magdeburgi dómban adnak át neki szimbolikus jelentőségű helyen, hiszen ott van eltemetve I. Ottó német-római császár.