Sörcsap – a székely sörkalauzA kisléptékű francia apátsági sör

2020. október 14., szerda, Magazin

Belga erős ale stílusú sör, amely a maga nemében nem is olyan rossz, sőt, a negatív híresztelésekkel ellentétben még iható is. A francia Abbaye de Vauclair sörökkel egy sepsiszentgyörgyi diszkontáruházban találkoztam, s a kínálatból a Triple mellett a Blonde-ot és a Blanche-ot is megkóstoltam már, egyedül az Imperiale várat még magára.

Az üzeletlánc szerint az Abbaye de Vauclair Triple egy apátsági sör, amit a habos főzet címkéjével is megpróbálnak alátámasztani. Illata gyümölcsös – a profik meglátása szerint barackot idéz ez az illat –, s az édeskés maláta mellett valamiféle fűszer is jelen van a főzetben. Mivel kitalálni nem tudtam, hogy mi lehet, utánaolvastam: korianderről van szó. A serital habkoronája fehér, vékony és nagyon, de nagyon gyorsan elillan. Az Abbaye de Vauclair Triple íze könnyed, a maláta édessége dominál benne leginkább. Még nem tudom, hogy milyen egy igazi tripel típusú sör, de – ahogy korábban is jeleztem – ezzel sincs semmi baj, s nekünk sem lesz semmi bajunk, ha egymás után legurítunk a torkunkon egy párat ebből a nedűből. De csak csínjával tegyük mindezt, hiszen ez a francia bière a megszokotthoz képest erősebb (8,5%). Az ár/érték aránya kiváló, ezért simán megér egy próbát.

Adatok: * gyártja: Les Brasseurs De Gayant/Brasserie de Goudale * származási hely: Franciaország * ára: 3,49 lej * kiszerelése: üveg (330 ml) * alkoholtartalom: 8,5% * szárazanyag-tartalom: – * IBU: – * összetevők: ivóvíz, árpamaláta, búzamaláta, komló * típus: belga erős ale * színe: halvány arany * a sör pontszáma: 6/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Tripel – többszörös érleléssel készült, általában palackban is erjesztett németalföldi sörök gyűjtőneve. A világos, aranysárga, néha barna színű tripel sörök alkoholtartalma magas, ám ez az ízben alig érezhető. Komplex ízviláguk legfontosabb jellemzője a zamatos fűszeresség és a gyümölcsösség. A korty eleje édes, ez az utóízben is jelen van, ahol viszont egy hangsúlyosabb keserűség dominál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1473
szavazógép
2020-10-14: Magazin - :

Múzeum nyílik a Héttoronyban

Felújítják, kulturális központtá és múzeummá alakítják a Márvány-tenger partján fekvő Héttorony erődöt (Yedikule). A magyar történelemből Jedikula néven ismert erődben a 16–17. század során több magyar történelmi személyiség is raboskodott.
2020-10-14: Emlékezet - :

Száz éve született Sombori Salamon Sándor

Salamon Sándor (írói neve Sombori)  1920. október 14-én született Barátkán, 2002. június 20.-án hunyt el Sepsiszentgyörgyön. Tanár, író, műfordító, színházi ember. A sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház irodalmi titkára (1956–1959; 1963–1969). Legismertebb műve a több kiadást megért, Gábor Áronról írott regény, színpadi krónika, színmű. Ez utóbbi változatát 1969-ben a sepsiszentgyörgyi színház mutatta be. Pályája végén Zajló esztendők. Erdélyben éltünk címmel három kötetben adta ki regényes krónikának nevezett emlékiratait (I. Köd és derengés. Sepsiszentgyörgy, 1995. II. A kolozsvári diák, 1996. III. Katedra és színpad, 1997.). Megírta a sepsiszentgyörgyi színjátszás történetét a kezdetektől 1913-ig (Aluta, 1970, 1971.) 1998-ban Sepsiszentgyörgy városa Pro Urbe-díjjal tüntette ki. Az alábbi vallomást 1983-ban írta, a szöveg 1995-ben már nem került be az emlékirat első kötetébe.