Múzeum nyílik a Héttoronyban

2020. október 14., szerda, Magazin

Felújítják, kulturális központtá és múzeummá alakítják a Márvány-tenger partján fekvő Héttorony erődöt (Yedikule). A magyar történelemből Jedikula néven ismert erődben a 16–17. század során több magyar történelmi személyiség is raboskodott.

  • Fotó: Wikimapia
    Fotó: Wikimapia

A helyreállítási munkálatok hosszú éveken át tartanak majd, de az épületegyüttes egy részét múzeumként már ezzel párhuzamosan megnyitják majd a látogatók előtt. Első körben a falakat erősítik meg, rendbe hozzák a központi udvart és kialakítják a gyalogösvényeket. A tornyokat az ezt követő szakaszban újítják fel.

A Héttorony egyszerre viseli magán a bizánci és az oszmán kor nyomait, egyként hordozza Konstantinápoly és Isztambul örökségét. Az erőd legnevezetesebb része az I. Theodosius római császár idejében épült Aranykapu (Porta Aurea), amely több mint 1600 éves múltra tekint vissza. Az épületegyüttest a város bevétele után II. Hódító Mehmed szultán bővítette hét tornyos erőddé.

A Héttoronyban játszódik Gárdonyi Géza híres regénye, az Egri csillagok egy része is. A Yedikule évszázadokon keresztül hírhedt börtön volt, ahol a magyar történelem ismert vitézei, Magyarország és Erdély több vezető személyisége, mások mellett Török Bálint, Majlád István, Bornemissza Gergely, majd egy évszázaddal később Béldi Pál raboskodott és fejezte be életét. A magyar rabok emlékét 2009 óta gránittábla őrzi a Héttoronyban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1037
szavazógép
2020-10-14: Magazin - :

István király kerestetik

Szereplőválogatást tartanak az István, a király rockopera jövő nyárra tervezett sepsiszentgyörgyi bemutatójára. Az előadás szervezői – Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház – közlik, hogy először valósul meg a legendás rockopera kizárólag székelyföldi, illetőleg erdélyi szereplőkkel és közreműködőkkel.
2020-10-14: Magazin - :

A kisléptékű francia apátsági sör (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Belga erős ale stílusú sör, amely a maga nemében nem is olyan rossz, sőt, a negatív híresztelésekkel ellentétben még iható is. A francia Abbaye de Vauclair sörökkel egy sepsiszentgyörgyi diszkontáruházban találkoztam, s a kínálatból a Triple mellett a Blonde-ot és a Blanche-ot is megkóstoltam már, egyedül az Imperiale várat még magára.