Újabb megszorításokat vezettek be a hatóságok

2020. október 14., szerda, Belföld

Szigorításokról döntött tegnapi ülésén az országos vészhelyzeti bizottság, ezekről tegnap esti közös nyilatkozatában számolt be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár. Mint elhangzott, a vészhelyzetet október 15-től újabb harminc nappal meghosszabbítják, azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta 3 ezrelék alatt van, kötelező védőmaszkot viselni a zsúfolt köztereken, ahol pedig meghaladja ezt az értéket minden nyílt téren kötelező hordani.

  • Fotó: servuscluj.ro
    Fotó: servuscluj.ro

A hatóságok arról is döntöttek, hogy országszerte betiltják a magánrendezvényeket, esküvőket, keresztelőket, más családi eseményeket zárt és nyílt térben egyaránt. Azokon a településeken ahol a fertőzési ráta 1,5 és 3 ezrelék közötti, a vendéglátó egységek korlátozott nyitvatartás mellett, kapacitásuk 30 százalékával működhetnek, ahol ennél nagyobb a fertőzöttségi mutató, be is zárják azokat. Hasonló rendelkezés érvényes a mozikra, valamint a színházakra is. Ahol a fertőzési ráta 1,5-nél kevesebb, a vendéglők ötven százalékos kapacitással tevékenykedhetnek.

Klaus Iohannis államfő tegnap esti sajtótájékoztatóján leszögezte, nehéz időszakban vagyunk, egyre gyorsabban terjed a koronavírus, ezt a tendenciát pedig csak felelős hozzáállással, közös erőfeszítéssel tudjuk lassítani, megfékezni – vélekedett. Leszögezte, mindannyian tudatában kell lennünk a helyzet súlyosságának, hiszen előzmény nélküli krízissel állunk szemben, az egyre növekvő fertőzésszám csak a járvány terjedését gátló intézkedések szigorú betartásával tartható kordában. „Ne ámítsuk magunkat, ez a helyzet nem fog magától elmúlni” – fogalmazott az államfő. Az államfő szólt arról is, azt kérte az egészségügyi tárcavezetőtől és a kormányfőtől, hogy mielőbb mérjék fel, hány helyre van szükségük az intenzív osztályoknak és növeljék kapacitásukat, hogy legyenek felkészülve komolyabb helyzetekre is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 680
szavazógép
2020-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csökkent a kivitel

Az idei év első nyolc hónapjában 15,3 százalékkal, 38,739 milliárd euróra csökkent a román kivitel a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte az országos statisztikai intézet.
2020-10-14: Belföld - :

Kockázati pótlék a tanügyben

Döntő házként elfogadta tegnap a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint a tanügyi alkalmazottak is részesülnek a koronavírus-járvány miatt megítélt kockázati pótlékból. A törvényjavaslatot 158 támogató, egy ellenszavazattal, 77 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.