Kockázati pótlék a tanügyben

2020. október 14., szerda, Belföld

Döntő házként elfogadta tegnap a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint a tanügyi alkalmazottak is részesülnek a koronavírus-járvány miatt megítélt kockázati pótlékból. A törvényjavaslatot 158 támogató, egy ellenszavazattal, 77 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

  • Fotó: reporter24.info
    Fotó: reporter24.info

A tervezet értelmében a 2020–2021-es tanév elejétől, szükségállapot és veszélyhelyzet ideje alatt a közoktatásban, illetve a felsőoktatásban dolgozó tanszemélyzet havi 2000 lejes, míg a kisegítő tanszemélyzet és a nem oktatói besorolású személyzet havi 1500 lejes kockázati pótlékot kap, amely után nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni.

A tervezet vitáján Alfred Simonis szociáldemokrata képviselő rámutatott, a javaslatot alakulata kezdeményezte, hogy segítse a tanárokat, akik többek között védőmaszkot, fertőtlenítőszert és az online oktatáshoz való kellékeket vásárolhatnak a pénzből. A Nemzeti Liberális Párt képviselője, Florin Roman azonban bírálta az SZDP-t, hangsúlyozva, újabb bónuszt ajánlanak fel, anélkül azonban, hogy megjelölnék a finanszírozási forrást.

Csép Andrea RMDSZ-es képviselő felszólalásában rámutatott, nem elég papíron megítélni a kockázati pótlékokat, ezeket ki is kell fizetni a jogosultaknak. „Fel szeretném hívni a kormány figyelmét, hogy a szociális ellátási intézményekben dolgozók nem kapták még meg a 2500 lejes kockázati pótlékot” – nyomatékosította.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2020-10-14: Belföld - :

Újabb megszorításokat vezettek be a hatóságok

Szigorításokról döntött tegnapi ülésén az országos vészhelyzeti bizottság, ezekről tegnap esti közös nyilatkozatában számolt be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár. Mint elhangzott, a vészhelyzetet október 15-től újabb harminc nappal meghosszabbítják, azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta 3 ezrelék alatt van, kötelező védőmaszkot viselni a zsúfolt köztereken, ahol pedig meghaladja ezt az értéket minden nyílt téren kötelező hordani.
2020-10-14: Belföld - :

Megerősített fúzió

Fenntartatja és megerősíti az Erdélyi Magyar Szövetség létrehozását célzó határozatot a Magyar Polgári Párt – erről döntött a szervezet országos választmánya tegnapi makfalvi gyűlésén.