Hírsaláta

2020. október 14., szerda, Belföld

ELBUKOTT BESZERZÉS. A számvevőszék szerint soha nem érkeztek meg az országba azok a kórházi felszerelések – nagyrészt lélegeztetőgépek –, melyeket Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár rendelt Dél-Koreából és Svájcból.

  • Fotó: ziarulromanesc.net
    Fotó: ziarulromanesc.net

Ezeket az eszközöket részben kifizették, így legalább 4 millió eurós kár keletkezhetett. A számvevőszék az országos közbeszerzési irodánál és a katasztrófavédelmi főfelügyelőségnél végzett ellenőrzéseket, és megállapította, hogy hivatali visszaélés gyanúja merült fel, ezért a dokumentációt továbbította a korrupcióellenes ügyészeknek. Románia még tavasszal rendelt Dél-Koreából 400, Svájcból 250 lélegeztetőgépet, de az előleg kifizetése ellenére ezek nem érkeztek meg az országba. A számvevőszék Raed Arafatot hibáztatja a kárért, mivel ő felügyel minden közbeszerzést, de érintett még Cornelia Nagy, az országos közbeszerzési iroda főnöke, valamint Paul Iamandi, a katasztrófavédelem főparancsnoka is. A dél-koreai rendelés több szakaszban, április 17. – május 8. között kellett volna megérkezzen, miután Románia 30 százalék előleget fizetett ki. Csakhogy a szállítmány nem jött meg, és a szerződésben semmilyen kitétel nem szerepelt erre az esetre. Utólag a parlament kérésére semmisnek nyilvánították a szerződést, de így is elúszott egy jelentős összeg. Hasonlóan jártak egy svájci rendeléssel, melyen a katasztrófavédelem 1,9 millió eurót bukott. Ennyit fizetett ki ugyanis előlegként a cégnek, mely végül nem szállította le a lélegeztetőgépeket, és egyszerűen felszívódott. (Főtér)

TÖBBMILLIÓS HIÁNY. Ellenőrzést hajtott végre a pénzügyminisztérium a fővárosi polgármesteri hivatalban, amelynek eredményeként súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Florin Cîțu tárcavezető szerint körülbelül 200 millió lej hiányt találtak, ez mintegy 40 millió eurónak felel meg. A bukaresti városháza költségvetése 2020-ban megközelítőleg 3,5 milliárd lejt tesz ki, a szeptemberi bevételek pedig csaknem 99 százalékosak voltak, ami azt jelenti, hogy a hivatal nem indokolhatja jövedelemkieséssel a hiányt. Florin Cîțu pontosította, hogy minden állami intézmény ellenőrzését kérni fogja, és ezekre a vizsgálatokra évente sort kerítenek. (Transindex)

TERJED A VÍRUS AZ ISKOLÁKBAN. A tanév kezdete óta országszerte mintegy 3631 diák fertőződött meg a koronavírussal, ez a 0–19 év közötti korosztályban igazolt esetek 36 százalékát teszi ki – derül ki a tanügyminisztérium összesítéséből. Október 5–11. között 1283 fiatal szervezetében mutatták ki a vírust, 38 százalékkal több esetben, mint az azt megelőző héten. A tanév kezdetétől számított első héthez képest pedig 93 százalékkal ugrott a fertőzési arány az utolsó, azaz a negyedik héten – derül ki a tárca közleményéből. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-10-14: Belföld - :

Megóvta a kormány a költségvetés-kiigazítást

Alkotmányossági óvást emelt a kormány a parlament által módosított költségvetés-kiigazítás ellen, a törvényhozás ugyanis a kabinet által most szeptembertől bevezetett 14 százalékos helyett 40 százalékos nyugdíjemelést írt elő a jogszabályban, amire a miniszterelnök szerint nincs fedezet.
2020-10-14: Világfigyelő - :

Magyarország konzulátust nyitott Genfben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta Magyarország genfi konzulátusát tegnap. A tárcavezető a képviselet megnyitóján azt mondta: több mint szimbolikus, hogy Magyarország a koronavírus-járvány idején nyit egy újabb konzulátust. Ez világosan mutatja a kormány feladatainak és kötelességeink sokszínűségét is, hiszen egyrészt meg kell védeni az emberek életét és egészségét, ugyanakkor, ahogyan arról a magyar emberek a nemzeti konzultációban világos döntést hoztak, a működőképességet is fenn kell tartani.