Megóvta a kormány a költségvetés-kiigazítást

2020. október 14., szerda, Belföld

Alkotmányossági óvást emelt a kormány a parlament által módosított költségvetés-kiigazítás ellen, a törvényhozás ugyanis a kabinet által most szeptembertől bevezetett 14 százalékos helyett 40 százalékos nyugdíjemelést írt elő a jogszabályban, amire a miniszterelnök szerint nincs fedezet.

  • Fotó: stirileprotv.ro
    Fotó: stirileprotv.ro

Az idei második költségvetés-kiigazítást augusztus 14-én fogadta el a kormány. Az azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeleteket utólag a parlament megerősítheti, módosíthatja vagy el is vetheti, és ezt használta fel szeptemberben a törvényhozás baloldali többsége, hogy felülbírálja a kormányzati intézkedéseket. A parlament törölte a rendelet azon cikkelyét, amely szeptember elsejétől 14 százalékos nyugdíjemelést írt elő, így a szociáldemokraták által korábban hozott nyugdíjtörvény maradna hatályban, amely a nyugdíj 40 százalékos növelését irányozta elő. A költségvetés számára mintegy 11 milliárd lejes többletkiadást előirányzó módosított költségvetés-kiigazítást a baloldali pártok és az RMDSZ támogatásával fogadta el a képviselőház.

Ludovic Orban kormányfő szerint az SZDP „felelőtlen populizmusa” csődbe juttatja az országot, olyan kiadásokra kötelezi a kormányt, amelyek az idei költségvetési hiányt a GDP 1,7 százalékával, a jövő évit 4,8 százalékkal megnövelnék. A kormány a tegnap beterjesztett alkotmányossági óvásában arra hivatkozott, hogy sérti a jogbiztonság alkotmányos elvét, ha a parlament olyan kiadásokról dönt, amelyek mellé nem rendel költségvetési fedezetet.

Az államfőnek húsznapos határidőt szab meg az alkotmány a parlament által megszavazott törvények kihirdetésére. Ha ez idő alatt senki sem emelt alkotmányossági óvást a tervezet ellen, és az elnök sem döntött úgy, hogy visszaküldi megfontolásra a parlamentnek a jogszabályt, akkor ki kell hirdetnie. A kormány tehát – vélhetően a jobboldali államfővel egyetértésben – az utolsó pillanatig kivárt az óvás beterjesztésével, hogy ezzel is időt nyerjen.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-10-14: Belföld - :

Megerősített fúzió

Fenntartatja és megerősíti az Erdélyi Magyar Szövetség létrehozását célzó határozatot a Magyar Polgári Párt – erről döntött a szervezet országos választmánya tegnapi makfalvi gyűlésén.
2020-10-14: Belföld - :

Hírsaláta

ELBUKOTT BESZERZÉS. A számvevőszék szerint soha nem érkeztek meg az országba azok a kórházi felszerelések – nagyrészt lélegeztetőgépek –, melyeket Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár rendelt Dél-Koreából és Svájcból.