Emberi Jogok Európai BíróságaElmarasztalták Oroszországot az embertelen bánásmódért

2020. október 14., szerda, Világfigyelő

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta tegnap Oroszországot a moszkvai Bolotnaja téren 2012-ben kitört ellenzéki tüntetések erőszakos rendőri elfojtása, a gyülekezési szabadság megsértése és a tiltakozók elleni embertelen bánásmód miatt.

  • Tüntetés a Bolotnaja téren. Fotó: imrussia.org
    Tüntetés a Bolotnaja téren. Fotó: imrussia.org

Az ügy két felperese részt vett a megmozdulásokban, és még ugyanazon évben panaszt nyújtott be az orosz hatóságoknál a rendőri brutalitás miatt. Azt állították, hogy a rendőrök agyba-főbe verték őket, amit hivatalos orvosi dokumentumokkal is alá tudtak támasztani. A két panaszos azután fordult a strasbourgi székhelyű EJEB-hez, hogy az orosz hatóságok elutasították ügyük kivizsgálását azzal a magyarázattal, hogy a rendőrök indokoltan folyamodtak erőszakhoz az illegálisan tüntető tömeggel szemben. A törvényszék fejenként 16 ezer euró kártérítés megfizetésére, valamint a panaszosok 4500 eurós perköltségeinek megtérítésére kötelezte az orosz államot.

A moszkvai Bolotnaja téren ellenzéki demonstrációk sorát rendezték a Vlagyimir Putyin harmadik 2011-es újraválasztását követő évben, a kormánypártot ugyanis csalással vádolták a tiltakozók. A tüntetők és rendőrök közötti összecsapásokban többtucatnyian megsebesültek, mintegy négyszáz embert őrizetbe vettek, közöttük több ellenzéki vezetőt is, például Szergej Udalcovot, Alekszej Navalnijt és az azóta meggyilkolt Borisz Nyemcovot. Sokakat többévi börtönbüntetésre ítéltek, munkatáborokba kényszerítettek. A megmozdulások végül fokozatosan elhaltak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1037
szavazógép
2020-10-14: Belföld - :

Erdélyi értékrend

Egy kutatás szerint az erdélyi magyarok értékrendje a család, a nemi szerepek és a vallásgyakorlás kérdésében jobban hasonlít a romániaira, mint a magyarországira. Az erdélyi magyarok az európai értékrend-térképen című felmérés eredményeinek első csomagját a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szakemberei ismertették tegnap kolozsvári sajtótájékoztatójukon.
2020-10-14: Világfigyelő - :

Peking felszólította Washingtont: Állítsa le a fegyvereladást Tajvannak!

Peking felszólította Washingtont, hogy azonnal állítsa le a tervezett fegyvereladást Tajvannak. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő kijelentette: a helyzet alakulásának függvényében Kína „jogos és szükségszerű” válaszra készül. A szóvivő aláhúzta: az Egyesült Államok a fegyvereladással megsérti a kétoldalú kapcsolatok alapfeltételét képező „egy Kína elvét”, súlyosan aláássa Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, továbbá áthágja a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit.