Peking felszólította Washingtont: Állítsa le a fegyvereladást Tajvannak!

2020. október 14., szerda, Világfigyelő

Peking felszólította Washingtont, hogy azonnal állítsa le a tervezett fegyvereladást Tajvannak. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő kijelentette: a helyzet alakulásának függvényében Kína „jogos és szükségszerű” válaszra készül. A szóvivő aláhúzta: az Egyesült Államok a fegyvereladással megsérti a kétoldalú kapcsolatok alapfeltételét képező „egy Kína elvét”, súlyosan aláássa Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, továbbá áthágja a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit.

  • Kínai helikopterek gyakorlatoznak Tajvan közelében. Fotó: EPA-EFE
    Kínai helikopterek gyakorlatoznak Tajvan közelében. Fotó: EPA-EFE

Kína a fegyvereladás felfüggesztése mellett a Tajvannal folytatott katonai kapcsolatok megszakítására is felszólította az Egyesült Államokat.

Az egyre feszültebb amerikai–kínai kapcsolatok kereszttüzében az elmúlt hónapokban két magas rangú amerikai tisztségviselő látogatott a Kína által sajátjának tekintett szigetre, Peking heves ellenkezését váltva ki. Az amerikai kormányzat 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy az ne álljon a Kínai Népköztársasággal folytatott kapcsolatai útjába.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 683
szavazógép
2020-10-14: Világfigyelő - :

Elmarasztalták Oroszországot az embertelen bánásmódért (Emberi Jogok Európai Bírósága)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta tegnap Oroszországot a moszkvai Bolotnaja téren 2012-ben kitört ellenzéki tüntetések erőszakos rendőri elfojtása, a gyülekezési szabadság megsértése és a tiltakozók elleni embertelen bánásmód miatt.
2020-10-14: Közélet - Iochom István:

Pályázati pénzekből szeretné fejleszteni a községet (Salamon Balázs Esztelnek új polgármestere)

Salamon Balázs Esztelnek újonnan megválasztott polgármestere községvezetői munkájában szeretné kamatoztatni pályázatírói tapasztalatát, számára fontosak a reális, elérhető célok, illetve a tisztesség, a nyíltság és az őszinteség. Erről, illetve más elképzelésiről is beszélt lapunknak.