Megjelent Az esztelneki dajka

2020. október 14., szerda, Közélet

Megjelent lapunk kézdiszéki tudósítója, Iochom István legújabb, 22. könyve, Az esztelneki dajka című, ami nem más, mint válogatás az utóbbi húsz esztendő legjobb és legmaradandóbb publicisztikai írásaiból, interjúiból, amik első alkalommal zömében napilapunkban jelentek meg.

A kötetben huszonkilenc írás kapott helyet, valamennyi publicisztikai cikket – kevés kivétellel – a szerző saját gyűjteményéből származó képanyaggal illusztrálta. Azért válogatott csupán az utóbbi húsz esztendő cikkeiből, mivel az első tíz év írásaiból 1999-ben jelent meg a Média Kiadó gondozásában válogatás Pisztoly az Olt vizében címmel. A mostani kötet írásait Iochom István három – Múltidéző, Életutak, Börtönben és vadasparkban – alcím alatt csoportosította. Interjúalanyai egy része sajnos már nem él, de e könyv legalább megőrzi emlékezetüket. A kötetben többek között a Ceaușescu gyermekek esztelneki dajkájáról, Gábor Áron eredeti ágyújáról, Ozsdola egykori politikai elítéltjeiről, a kézdiszárazpataki Ópra Benedekről, a hős Mező Ferencről, az 1989-es kézdivásárhelyi „forradalomról”, a kézdiszentléleki Bartalis kőfaragó családról, Bangó Margitról, a cigányzene koronázatlan királynőjéről, az egykori csavargyárról, a Badi mustárról, a berecki néhai vitéz Khell Ödönről, néhai Várdó Zoltánról, Gál Botond esküvői ceremóniamesterről, Gáspár Tünde nyujtódi oparaénekesről, a mézespogácsa-készítő kézdivásárhelyi Szántó családról, László Károly keramikusról, Veres István Michelin-csillagos szakácsról, a feketehalmi börtönről és a kézdalmási vadasparkról olvashatnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-14: Közélet - Iochom István:

Pályázati pénzekből szeretné fejleszteni a községet (Salamon Balázs Esztelnek új polgármestere)

Salamon Balázs Esztelnek újonnan megválasztott polgármestere községvezetői munkájában szeretné kamatoztatni pályázatírói tapasztalatát, számára fontosak a reális, elérhető célok, illetve a tisztesség, a nyíltság és az őszinteség. Erről, illetve más elképzelésiről is beszélt lapunknak.
2020-10-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

Harcba fegyverek nélkül

Vészesen közeledni látszik a koronavírus-járvány kapcsán már hetek óta mind a kormány, mind a szakemberek szintjéről emlegetett forgatókönyv: az egészségügyi rendszer eléri teljesítőképességének határát, sőt, bele is roppanhat az ijesztőre növekedett esetszámok kezelésébe.