Salamon Balázs Esztelnek új polgármesterePályázati pénzekből szeretné fejleszteni a községet

2020. október 14., szerda, Közélet

Salamon Balázs Esztelnek újonnan megválasztott polgármestere községvezetői munkájában szeretné kamatoztatni pályázatírói tapasztalatát, számára fontosak a reális, elérhető célok, illetve a tisztesség, a nyíltság és az őszinteség. Erről, illetve más elképzelésiről is beszélt lapunknak.

  • Légifelvétel Esztelnekről. Nánia István felvétele
    Légifelvétel Esztelnekről. Nánia István felvétele

Felső-Háromszéken az RMDSZ Nagy Mózes szülőfalujában szenvedte el legnagyobb választási vereségét, nemcsak a polgármesteri széket veszítette el, hanem a helyi önkormányzatot is, a kilenctagú majdani tanácsban az EMSZ-nek hét, az RMDSZ-nek pedig csak két önkormányzati képviselője lesz.

A helyhatósági választásokon az EMSZ színeiben induló Salamon Balázs Esztelneken 351, Kurtapatakon pedig 107, míg a mindenki által legesélyesebbnek gondolt Varga Attila, az RMDSZ-jelöltje Esztelneken 101, Kurtapatakon 67 szavazatot kapott. Az EMSZ tanácsi listájára Esztelneken 349-en, Kurtapatakon 105-en, míg az RMDSZ-listára Esztelneken 101-en, Kurtapatakon pedig 70-en szavaztak. A megyében az EMSZ Esztelneken hódította el az egyetlen polgármesteri tisztséget.

Az eredmény ismeretében az is megjegyezhető, hogy Esztelneken nem az EMSZ, hanem Salamon Balázs és fiatal csapata győzött, a község választópolgárai a változásra adták voksukat. Értesüléseink szerint az RMDSZ-es községi képviselői lista első három helyezettje – Varga Attila, Domokos Ferenc és Keresztes Botond – nem vállalja a tisztséget, az RMDSZ két helyét Jancsó Zoltán és Pál Ferenc foglalja majd el.

Kézdiszék egyik legfiatalabb, 36 éves polgármestere 1984. szeptember 26-án született Kézdivásárhelyen, és csak az egyetemi évek alatt élt tartósan távol Felső-Háromszéktől. 2002-ben érettségizett a Nagy Mózes Elméleti Líceumban, majd a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem textilmérnöki karán szerzett diplomát, utána ugyanott projektmenedzsment szakon mesterizett. 2008-tól pályázatokkal, projektírással foglalkozik: először egy projektekkel foglalkozó külföldi cégnél, azután a Librafocus nevű kétszemélyes saját vállalkozásnál, majd 2014 óta projektfelelősként az Angustia Egyesületnél. Emellett saját földjein is gazdálkodik. 2012-ben megnősült, felesége Háromszéki Réka tervezőmérnök. Azóta, immár kilenc éve Esztelneken él, két kislány, Zséda és Zselyke édesapja. 2011-ben pályázott a Nemzeti Vidékfejlesztési Alaphoz, amiből megépítette és feleségével együtt működteti a Réba Panziót. Hogy szolgáltatásaik körét bővíteni tudják, ugyancsak a Nemzeti Vidékfejlesztési Alapnál, a LEA­DER-program keretében pályázott ismét sikeresen lovakra, lófelszerelésre, hintóra és lovas szánra.

Polgármesterként szeretné felhasználni a pályázatírásban, saját cégalapításban és vállalkozásban szerzett tapasztalatait. Fontos számára a reális, elérhető célokért történő munka, a tisztesség, a nyíltság és őszinteség. Célja olyan önkormányzati kommunikáció kialakítása, amely nem kezeli le az egyszerű embereket, és valós tájokoztatást nyújt minden területen. Be szeretné vonni a közösséget a döntés-előkészítésbe és -végrehajtásba. Legfontosabb célja beiktatása után a közösség vezetők iránti bizalmának a visszaszerzése, a lakosság panaszainak a meghallgatása és lehetőségek szerinti orvoslása, javaslataik elfogadása, a közösségépítés.
 

A faluközösség bátorította

– Mi késztette arra, hogy induljon a helyhatósági választásokon?
– Azzal kezdeném, hogy a faluközösség kérésére indultam tanácstagjelölt csapatommal a helyhatósági választásokon. Ez volt a legfontosabb indíték. Nyílt titok, hogy csapatomban két olyan tanácstagjelölt is van – Babos László és Csavar Attila –, akik RMDSZ-es önkormányzati képviselőként tevékenykedtek, de kiléptek az RMDSZ-ből, mert nem látták értelmét annak, hogy ismét a szövetség színeiben induljanak, ezért átpártoltak az én csapatomba. Csapatom zöme fiatalokból áll, az idősebb nemzedéket Marthi Emília képviseli, aki önkormányzati tapasztalattal is rendelkezik. A közösség igényét a választások eredménye is igazolta. Esztelnek népe a változást választotta. Sok munkát fektettünk be a kampányba, házról házra jártunk, szóba álltunk mindenkivel, akit otthon találtunk.

Jómagam mindig is szerettem a közösségért tenni, mert közösségi ember vagyok, és csapatban szeretek dolgozni. Eljött az a pillanat, amikor azt éreztem: a közösség összefog, és igazán akar valamit közösen. Felkértek, biztosítottak támogatásukról, én pedig elvállaltam, mert tudom, hogy képes vagyok tenni ezért a közösségért. Fontosnak tartom, hogy egy vezetőnek jól meghatározott céljai és letisztult jövőképe legyen. Ami a legfontosabb: igazán akarja szolgálni azt a közösséget, amelynek az élére szeretne állni. Igaz, becsületes vezetőkre van szükség, olyanokra, akikre ők is büszkék, akikben megbíznak, akik alázatosak és kiállnak értük minden helyzetben. Esztelneken a munkanélküliség problémáját kell prioritásként kezelni. Van válaszunk erre: tejcsarnok, gyümölcsfeldolgozó, helyitermék-brand kialakítása, és nem utolsósorban a juh-, bárány-, borjú-, marhahús értékesítése szövetkezet létrehozásával. Tudom, hogy a gazdasági jólét és az életszínvonal növekedése nélkül nem lesznek fiataljaink, nem lesznek nagycsaládok, nem lesz jövőnk. A család a társadalom alapja, ha nem tudjuk összetartani családjainkat, széthull közösségünk.
 

Figyelnek a kapcsolattartásra

– Ki tölti majd be az alpolgármesteri tisztséget?
– Alpolgármester-jelöltünk Ba­bos László. Úgy gondolom, vele jól fogok tudni együtt dolgozni.

– Mi történik a községmenedzseri tisztséggel? A községházán lesznek-e változások?
– Megszűnik, mi úgy gondoljuk, hogy elég, ha lesz egy alpolgármester. Azt terjesztették el a községben, hogy ha én leszek a községvezető, még a seprűnyelet is ki fogom cserélni, ami nem igaz, hiszen egy olyan csapattal kell együtt dolgozni, amelyik tudja a dolgát, megvan hozzá a kellő tapasztalata, hiszen így nekem is könnyebb lesz a munkám. Azokkal fogunk együtt dolgozni, akik jelenleg is a köz­ségházán vannak, persze, a köz­ségmenedzser és a polgármester tanácsadója kivételével.

– Melyek az elsődleges, rendezésre váró gondok a községben?
– Elsődleges probléma az óvoda fűtésének megoldása. Ide egy automata rendszert kell kialakítani, mely emberi munkaerőt nem igényel. Egy másik fontos feladat a közösséggel való kapcsolattartás lesz, ezt a közösségi média csatornáin és falugyűlések révén fogjuk megoldani. Esztelneken és Kurtapatakon egyaránt falugyűlést fogunk tartani, meghívjuk a polgárokat, beszélgessünk a problémákról, és együtt találjunk megoldásokat azok orvoslására.

– Számít-e arra, hogy politikai ellenszélben kell majd dolgoznia?
– Mi nyitottak vagyunk az együttműködésre, de a választások eredményét, ha tetszik, ha nem, mindenkinek el kell fogadnia. Pályázati pénzekből szeretném fejleszteni a községet, ehhez megvan a kellő tapasztalatom, hiszen az Angustia Egyesületnél rengeteg sikeres pályázatot bonyolítottunk le. A most induló fejlesztési ciklusban lesznek olyan pályázati lehetőségek, amiket ki lehet és ki is fogunk használni.

– Mi lesz a legelső tennivalója polgármesterként?
– Nyitni fogok a közösség felé, hogy lássák, milyen tevékenység folyik az önkormányzatnál és a községben. A polgárok szolgálatában állunk, hiszen bizalmat szavaztak nekünk, ugyanakkor türelmet kérünk az emberektől, mert egyik napról a másikra nem tudunk csodákat művelni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1037
szavazógép
2020-10-14: Világfigyelő - :

Peking felszólította Washingtont: Állítsa le a fegyvereladást Tajvannak!

Peking felszólította Washingtont, hogy azonnal állítsa le a tervezett fegyvereladást Tajvannak. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő kijelentette: a helyzet alakulásának függvényében Kína „jogos és szükségszerű” válaszra készül. A szóvivő aláhúzta: az Egyesült Államok a fegyvereladással megsérti a kétoldalú kapcsolatok alapfeltételét képező „egy Kína elvét”, súlyosan aláássa Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, továbbá áthágja a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit.
2020-10-14: Közélet - :

Megjelent Az esztelneki dajka

Megjelent lapunk kézdiszéki tudósítója, Iochom István legújabb, 22. könyve, Az esztelneki dajka című, ami nem más, mint válogatás az utóbbi húsz esztendő legjobb és legmaradandóbb publicisztikai írásaiból, interjúiból, amik első alkalommal zömében napilapunkban jelentek meg.