SepsiszentgyörgyEgyre több helyen kötelező a maszkviselés

2020. október 14., szerda, Közélet

Szerdai rendkívüli ülésen szigorítások bevezetéséről döntött a megyei vészhelyzeti bizottság, miután Sepsiszentgyörgyön az előző 14 napban az összes új fertőzött száma meghaladta az 1,5-öt ezer lakosra vetítve. A járvány visszaszorítása érdekében egyre több övezetre kiterjesztik az orrot és a szájat egyaránt eltakaró maszk viselését és fokozottabban ellenőrzik a rendelkezések betartását.

A kormánymegbízotti hivatal honlapján megjelent határozat szerint október 14-től kötelező maszkot viselni a megyeszékhelyen zárt közterekben, kereskedelmi egységekben, a tömegközlekedési járműveken, valamint a munkahelyeken is. Az orrot és szájat fedő védőmaszk viselete minden 5 évnél idősebb ember számára kötelező nyílt köztereken: piacokon, vásárokban, autóbuszmegállókban vagy vasúti peronokon, illetve minden kültéri rendezvényen, zarándoklatokon, turisztikai látványosságok környezetében, a tanintézmények 50 méteres körzetében, a boltok, kereskedelmi központok gyalogos övezetében is.

Az egyházi rendezvényeken csak a helyi lakosok vehetnek rész, más településről érkezők jelenléte nem megengedett, s ezeken az eseményeken is kötelező a távolságtartás, az egészségvédelmi szabályok betartása, akárcsak a nyilvános- vagy magánrendezvényeken (koncertek, előadások, vásárok, sportrendezvények, stb).

Közintézményekben, gazdasági egységek székhelyein belépéskor kötelező járványügyi szűrést végezni, illetve biztosítani a kézfertőtlenítés lehetőségét az alkalmazottak és látogatók számára egyaránt.

A Sepsiszentgyörgyön működő közintézmények, cégek számára javasolják, hogy elemezzék a lehetőséget, és ha tehetik, térjenek át távmunkára. Amennyiben ez nem kivitelezhető, a munkaidő átszervezését ajánlják.

A vészhelyzeti bizottság „határozottan javasolja” az időseknek, hogy kerüljék a zsúfolt övezeteket, a lakótársulásoknak pedig azt tanácsolják, az önkormányzat támogatásával fertőtlenítsék a tömbházak közös felületeit, a felvonókat és lépcsőházakat.

A hatóságok jelezték azt is, a következő időszakban fokozzák az ellenőrzéseket, kiemelten követik a maszkviselést és a kötelező távolság betartását. Amennyiben a koronavírusos esetszám a következő időszakban is emelkedő tendenciát mutat, ismét elemzik a helyzetet és további intézkedéseket foganatosítanak – olvasható a vészhelyzeti bizottság szerdai határozatában.

A magas fertőzési veszélyre egyébként a Ro-Alert riasztási rendszer is figyelmeztette a sepsiszentgyörgyieket . A megyei sürgősségi felügyelőség által továbbított üzenet szerint a megyeszékhelyen a fertőzési ráta 2 ezrelék fölötti, ezért ismételten arra kérték a lakosságot, tartsák be az óvintézkedéseket, viseljék helyesen - orrot és szájat is fedve - a maszkot, fertőtlenítsék gyakran kezeiket és kerüljék a tömeget, tartsanak távolságot másoktól.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-14: Közélet - :

Barótra is kiterjesztik a kedvezményt (Csökkentett nyugdíjkorhatár)

A képviselőház keddi döntése nyomán, az RMDSZ javaslatára Barót és környéke is felkerül az ipari tekintetben szennyezettnek minősülő területek listájára, így lehetőség nyílik arra, hogy két évvel hamarabb nyugdíjba mehessenek az ott vagy annak nyolc kilométeres körzetében harminc éve élők – közölte Benkő Erika háromszéki parlamenti képviselő.
2020-10-14: Belföld - :

Szabad az út Magyarországról

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot.