Szabad az út Magyarországról

2020. október 14., szerda, Belföld

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot.

Mint ismert, azok a beutazók kerülnek 14 napos karanténba, akik olyan országokból érkeznek, ahol az utóbbi 14 napban magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta, mint Romániában. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) kedd esti ülésén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok – az úgynevezett „sárga zóna” – listáját, amelyen a múlt heti 49 helyett már csak 32 olyan ország szerepel, ahol a romániainál magasabb a fertőzési ráta. Az ECDC adatai szerint az utóbbi két hétben Romániában a lakosság 1,72 ezrelékénél, míg Magyarországon a lakosság 1,46 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

A keddi döntés értelmében továbbra is 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Izraelből, Csehországból, Belgiumból, Spanyolországból, Franciaországból, Moldovából, Nagy Britanniából, Szlovákiából, vagy az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek Romániába. A tünetmentesek esetében, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, Románia a tizedik napon feloldja a karanténkötelezettséget. Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU „sárga listáján” szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-10-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Egyre több helyen kötelező a maszkviselés (Sepsiszentgyörgy)

Szerdai rendkívüli ülésen szigorítások bevezetéséről döntött a megyei vészhelyzeti bizottság, miután Sepsiszentgyörgyön az előző 14 napban az összes új fertőzött száma meghaladta az 1,5-öt ezer lakosra vetítve. A járvány visszaszorítása érdekében egyre több övezetre kiterjesztik az orrot és a szájat egyaránt eltakaró maszk viselését és fokozottabban ellenőrzik a rendelkezések betartását.
2020-10-14: Belföld - :

Négyezer fölött az új esetek száma

Eddig nem tapasztalt mértékben ugrott meg 24 óra alatt a koronavírusos megbetegedések száma országos szinten, a hatóságok szerda déli adatai szerint 4016 új fertőzöttet azonosítottak (olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük), és ez 907 esettel több az egy nappal korábbinál. Ezzel Romániában a járvány kezdetet óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 164 ezret, több mint 122 ezer fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Háromszéken 23 új esetet jegyeztek (felét az egy nappal korábbinak), ami 1540-re növeli a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek számát. A szomszédos megyék közül Brassó és Hargita megyében sok új esetet jelentettek, előbbiben 106, utóbbi esetében 94-et.