Mi, hol, mikor?

2020. október 15., csütörtök, Mi, hol, mikor?

XI. Székelyföld Napok
A Székelyföld Napok hivatalos Facebook-oldalán a következő programok tekinthetőek meg: ma 10 órától Háromszéki Arcképcsarnok: Nemes Levente (riport); 14 órától Sokszínű Székelyföld 2. rész; 15 órától Tehenesek – Vargyasi Levente és T. Bányai Péter néprajzi dokumentumfilmje.

 * A Kaptár dokumentumfilm-szemle műsorán 18 órától: Cseberből vederbe; 21 órától: Medvenyomok a hírekben. Pénteken: 8 órától Háromszéki Arcképcsarnok: Botka László (riport), 9 órától Eszes Gyurka és az Ezmók – Folker együttes (koncertfelvétel), 13 órától A Pódium színtársulat műsora. * A Kaptár dokumentumfilm-szemle műsorán 21 órától: Tomi, Ervin és az iskola.
Találkozás a közönséggel: ma 12.30-tól egy, a román közönségnek szóló, hagyományos népi mesterségeket bemutató kiállítás megnyitójára kerül sor Bodzafordulón. A Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által címet viselő kiállítást dr. Kinda István néprajzkutató nyitja meg. Pénteken 11 órától gyermekeket megcélzó Zsuromoló műhelymunkára kerül sor a málnásfürdői kezelőközpontban.

Emléktúrák
XV. DÉNES ISTVÁN-EMLÉKTÚRA. A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület idén is megszervezi a Dénes István-emléktúrát. Az október 17-re tervezett gyalogtúra útvonala: Székelyszáldobos–Bartabérc–Vasásás–Hátamege–Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület–Orbán Balázs-barlang. Túravezetők: Sütő István és Szász Árpád. Indulás 8.30-kor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból Székelyszáldobosig, visszaindulás 18 órakor a Vargyas-szorosból, ugyancsak autóbusszal, az aszfaltút végétől. A túrán 16 órától az Orbán Balázs-barlang bejáratánál elhelyezett emléktáblánál Dénes István geológusra, barlangkutatóra (1954–2005) emlékeznek. A túra gyalogos részének becsült hossza 20 km. Alkalmas időjárás esetén szalonnasütésre is sor kerül. Minden korosztály képviselőit  várják, 14 éven aluli gyermekek azonban a túrán csak felnőtt társaságában vehetnek részt. A szállítás megszervezése érdekében kérik az érdekelteket, hogy részvételi szándékukat legkésőbb pénteken 14 óráig jelezzék Demeter Zoltánnál a 0746 089 140-es telefonszámon.
SZÁZÉVES A VITÉZI REND. A rend fennállásának századik évfordulója alkalmából október 17-én, szombaton a Kishavasra szerveznek emléktúrát. A program: indulás 8 órakor Felsőlemhényből a Gyepár-tetőre, ott koszorúzás, gyalogtúra Kishavas-Sósmezőre, 13–14 óráig koszorúzás Sósmezőn, 16 órától Bene Zoltán és Bíró Attila kiállítása, 17 órától estebéd. Esőköpenyt, túrázáshoz szükséges felszerelést, maszkot, szendvicset és vizet vinni ajánlott.

Könyvbemutató
BALLA EDE ZSOLT A szív kápolnája című könyvét ma 18 órától Kézdivásárhelyen az Erzsébet-teremben (44-es Udvartér 1. szám) mutatják be. A szerző legújabb könyvében a székelyudvarhelyi Jézus Szíve-kápolnát és a hozzá kapcsolódó szent helyeket ismerteti.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Sepsiszentgyörgyön a színház kamaratermében ma, pénteken és vasárnap 19 órától Gogol: Kártyások című darabja látható Zakariás Zalán rendezésében.
M STUDIO. A mozgásszínház előadásai Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban: október 16-án 19 órától LIFT – boys will be boys (rendező-koreográfus: Fehér Ferenc); október 17-én 19 órától Sírunk, nevetünk (rendező-koreográfus: Góbi Rita).

Zene
LECKEHANGVERSENY. A Tamási Áron Színház nagytermében ma 18 órától a 2020/2021-es komolyzenei évad első leckehangversenyét a Csíki Kamarazenekar tartja. A zenekar előadásában Ránki György A két bors ökröcske, valamint Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című darabja csendül fel, vezényel Jankó Zsolt kolozsvári karmester. A hangverseny mesélője Adorján Csaba, zongorán közreműködik Horváth Edit, a kolozsvári Zeneakadémia, és Kiss Lehel Sándor, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tanára. Jegyek felnőtteknek 10 lejért, gyermekeknek kedvezményes árú belépők 5 lejért kaphatóak a városi jegyirodában.

Frissítés: elmarad a Csíki Kamarazenekar leckehangversenye, amelyre ma 18 órától került volna sor a Tamási Áron Színházban.

Com’ON Sepsi
A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi program keretében ma 19 órától a Fapados Kultúr Caféban a Connect Csoport Négylevelű lóhere, avagy a szerencse címmel szervez bemutatót. Az esemény meghívott előadója Dénes Előd, a sepsiszentgyörgyi vártemplomi református gyülekezet lelkipásztora. v A Kuckó Team játszókuckót és foglalkozást szervez kicsiknek ma 17 órától a Krisztus Király-plébánia udvarán, melyre mindenkit várnak.
Az eseményeken a maszk viselése és a távolságtartás kötelező. A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát. Bővebb információk a comonsepsi.ro oldalon találhatók.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Tejháború (izlandi–dán–német-francia filmdráma), 16.45-től Állati jó kekszek (amerikai–kínai–spanyol családi animációs film), 18.15-től Miután összecsaptunk (amerikai romantikus film), 18.45-től Made in Italy (angol–olasz vígjáték), 20.45-től Nagypapa hadművelet (amerikai vígjáték), 21 órától Becsületes tolvaj (amerikai krimi).

Tárlatvezetés a grafikai biennálén
Idén virtuális térben zajlanak a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitói. A kiállítások azonban látogathatók a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban november 6-ig keddtől péntekig 10 és 17, szombaton 10 és
18 óra között, valamint online a www.grafikaiszemle.ro oldalon.
Október 16-án, pénteken 18 órától a 2018-as fődíjas Jing Liu Mesterek (Masters) című kiállítása Vargha Fruzsina művészettörténész szakmai tárlatvezetésével tekinthető meg. A tárlatvezetéshez legtöbb húsz személy csatlakozhat, a részvétel emiatt előjegyzéshez kötött. Regisztrálni az office@grafikaiszemle.ro e-mail-címen lehet. A résztvevőket a jelentkezés sorrendjében fogadják. A kiállításokról további információk a Biennálé honlapján, a grafikaiszemle.ro oldalon találhatók.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farmaline (telefon: 0367 412 103; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. értesíti Kézdivásárhely lakosságát, hogy ma 8–18 óráig a Molnár Józsiás utcában zajló korszerűsítési és véglegesítési munkálatok miatt az ivóvíz-szolgáltatás a város területén szünetel.
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomot, ma Ozsdolán és Hilipben, pénteken Szentkatolnán és Imecsfalván szállítják el a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, üveghulladékot. 5 kg palackért és befőttesüvegért 0,5 liter sört adnak.
FOGADÓÓRÁK. A vészhelyzet ideje alatt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában a fogadóórák telefonon zajlanak. Akik Antal Árpád András polgármesterhez szeretnének ebben a formában fogadóórát igényelni, hívják a Polgármesteri Kabinet munkatársait a 0267 311 243-as telefonszámon.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Elérhetőség a 0741 568 527-es telefonon.
ÜGYFÉLFOGADÁS. A Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár ügyfélfogadási programja: nyugdíjügyekkel kapcsolatos dokumentumok fogadása hétfőtől szerdáig 8.30–14, pénteken 8.30–12.30 óráig; temetkezési segély igénylése és kiadása kedden és csütörtökön 8.30–14 óráig; kezelési jegyek igénylése és átvétele hétfőtől csütörtökig 8.30–13.30, pénteken 8.30–12 óráig.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 687
szavazógép
2020-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

A biztonsági kamera elengedhetetlen szerepe /X/

A biztonság egy olyan alapvető szükséglet, amelyet az ember mindenféleképpen szeretne megteremteni saját magának és családjának egyaránt. Így egyre jobban elterjedtek a biztonsági berendezések, mint a riasztó vagy a kamera. Hasznosságuk tagadhatatlan, hiszen már maga a látványuk is elriasztja a betörőket és megakadályozza a bűntény elkövetését. 
2020-10-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás