Moszkva tükörválaszt ígért Brüsszelnek

2020. október 15., csütörtök, Világfigyelő

Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő nemzetközi büntetőintézkedésekre – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap.

  • Luigi Di Maio és Szergej Lavrov. Fotó: Oroszország külügyminisztériuma
    Luigi Di Maio és Szergej Lavrov. Fotó: Oroszország külügyminisztériuma

Ismételten kifogásolta, hogy Németország az 1959-es európai jogsegélyegyezménybe foglalt kötelezettségeinek dacára sem ad felvilágosítást Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében, ezzel szerinte formailag akadályozza a nyomozás beindítását. Felhívta a figyelmet arra, hogy Navalnij ügyvédje ugyanúgy bizonyítékokat követelt Dmitrij Peszkovtól, a Kreml szóvivőjétől, amikor azt állította, hogy az aktivista együttműködik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), mint ahogy Oroszország követeli Németországtól és más nyugati országoktól azt, hogy támassza alá adatokkal a mérgezésről szóló állítást.

Lavrov tegnap fogadta olasz hivatali partnerét, Luigi Di Maiót. A közös sajtótájékoztatón az orosz külügyminiszter elmondta, hogy megvitatta vendégével az Oroszországgal szembeni európai uniós lépéseket, amelyek komoly aggályokat keltenek Moszkvában, és aláássák az orosz–EU kapcsolatokat, ugyanakkor Olaszországnak a Moszkva és az unió közötti jó kapcsolatok fenntartásáért tett erőfeszítéseit.

Peszkov elnöki szóvivő azt hangoztatta, hogy Oroszország kész a konstruktív párbeszédre a Nyugattal, de „a tangót egyedül táncolni nem lehet”. Hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok leépítését nem Oroszország kezdeményezte. „Nyilvánvaló, hogy éppen Oroszországnak a párbeszéd felújítását célzó kísérletei nem találnak megértésre, és nyilvánvaló, hogy Oroszország természetesen nem áll készen arra, hogy olyan hozzáállásba ütközzön, mint amilyenbe a „berlini páciens (Navalnij) ügyé­ben ütközünk” – mondta. Peszkov így kommentálta Lavrovnak azt a kedden tett kijelentését, miszerint Oroszország kénytelen lesz egy időre megszakítani a kommunikációt az Európai Unió vezetőivel, ha ebben a közösségben nem értik meg, hogy Moszkvával a párbeszédet a kölcsönös tisztelet alapján kell folytatni. Az orosz diplomácia vezetője kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben azt mondta, a jelenlegi orosz vezetéssel nem jöhet létre geopolitikai partnerség. „Így lesz, ha ezt akarják” – mondta kedden Lavrov. Peszkov tegnap megjegyezte, hogy ezek a szavak nem kívánnak külön kommentárt. Hozzátette, hogy az orosz külpolitikát az elnök alakítja, de a külügyminiszter és tárcája hajtja végre.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 835
szavazógép
2020-10-15: Világfigyelő - :

Pázmány Péter példája

Pázmány Péter személye és műve iskolapéldaként állítja elénk a kereszténység és a magyarság egységét – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az alapító születésének 450. évfordulója alkalmából tartott központi rendezvényen. (Pázmány Péter 1570. október 4-én született Nagyváradon.)
2020-10-15: Közélet - Fekete Réka:

Két fronton is helyt kell állni (Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház)

A beutalt páciensek kevesebb mint egyharmada esetében hozható összefüggésbe ellátásuk az új típusú koronavírus okozta betegségek kezelésével, a jelenleg bent fekvők 70 százalékát más patológiák okán ápolják – derül ki a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tegnapi tájékoztatójából. A hetente rendszeresen közölt adatok mellett András-Nagy Róbert menedzser és két orvoskollégája beszámolt egy rendkívüli sebészeti beavatkozásról is, amit kedden végeztek sikeresen a kórház urológus és sebész szakemberei.