Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi KórházKét fronton is helyt kell állni

2020. október 15., csütörtök, Közélet

A beutalt páciensek kevesebb mint egyharmada esetében hozható összefüggésbe ellátásuk az új típusú koronavírus okozta betegségek kezelésével, a jelenleg bent fekvők 70 százalékát más patológiák okán ápolják – derül ki a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tegnapi tájékoztatójából. A hetente rendszeresen közölt adatok mellett András-Nagy Róbert menedzser és két orvoskollégája beszámolt egy rendkívüli sebészeti beavatkozásról is, amit kedden végeztek sikeresen a kórház urológus és sebész szakemberei.

  • A megyei kórház. Fotó: Albert Levente
    A megyei kórház. Fotó: Albert Levente

A fertőzőosztály COVID-részlegén 47 pácienst kezelnek súlyos és középsúlyos állapotban, többségük oxigénellátásra szorul. Kilenc gyanús esetet tartanak nyilván, egy közülük kilenc év alatti. A COVID intenzív terápiás osztály mind az öt ágya jelenleg foglalt, két Kovászna megyei beteg kritikus állapotban van, lélegeztetni kell, egy háromszéki, egy Brassó és egy Hargita megyei páciens szintén intenzív ellátásra szorul, nincsenek intubálva. A menedzser elmondta, szükség esetén még két-három ággyal bővíthető ez a részleg, ennél többel nem, lélegeztetőgép ellenben van, a megyében összesen tizennyolc, ebből kettő Kézdivásárhelyen. A sebészeti osztályon tizenkét koronavírussal fertőzött pácienst látnak el, közülük hatan Brassó megyeiek, az esetek eloszlása: kilenc általános sebészet, két ortopédiai és egy nőgyógyászati jellegű.

A keddi rendkívüli sebészeti beavatkozásról dr. Mihnea Mureșan urológus főorvos és dr. György-Szakács Csaba sebész szakorvos számolt be. Elmondták a hatvanhat éves háromszéki nő három hónappal ezelőtt súlyos fertőzéssel került a sürgősségre, egy nagy méretű kő a veséből indult és elakadt a húgyvezetékben, amit akkor endoszkópos úton sikerült megoldani egy stend elhelyezésével a kő mellett, hogy a vese működését biztosítsák. Elmúlt az életveszély, megszűnt a fertőzés, de a problémát ezzel nem oldották meg, a kő ott maradt. A keddi beavatkozás lényege a kő eltávolítása volt, ami a méretét tekintve klasszikus sebészeti beavatkozást igényelt volna, de egy kevésbé invazív eljárás mellett döntöttek. Laparoszkóposan sikerült a húgyvezetéket izolálni, majd felvágás után kivették a követ, visszavarrták a húgyvezetéket, utána az urológusok a stendet elhelyezték, hogy továbbra is biztosítsák a vese jó működését – részletezték a szakemberek. Elmondták, a beteg evolúciója optimális, már a műtét estéjén járkált, evett, ivott, panaszmentes. A két orvos hangsúlyozta, csapatmunka volt, összehangoltan dolgoztak, egyszerre majd minden rendelkezésre álló gépezetet használtak, minden operatívan működött, a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban hasonló műtétet eddig nem végeztek.

Újságírói kérdésre válaszolva András-Nagy Róbert elmondta, bár a koronavírus járvány megjelenése óta sok tapasztalatot gyűjtöttek a pozitív teszteredményű betegek ellátása terén, és jelenleg helyt tudnak állni mindkét területen, a COVID-ellátás és a más patológiák kezelése tekintetében is, de ez csak addig tart, amíg be nem keményít ennél is jobban a járvány, ami nagymértékben függ a lakosság felelős magatartásától, a szabályok betartásától. Jelenleg átlagban öt-hat napos beutalást igényel a betegségek többségének kezelése, sok az egynapos beutalás is, de a koronavírus-fertőzés okozta betegségek, elsősorban tüdőgyulladás miatt bent fekvők többsége eléri vagy meghaladja a tíznapos kórházi kezelést. A szervezés, a munkamódszerek  sokat alakultak az elvárásoknak megfelelően, a több hónapos tapasztalat segít abban, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok, de a közösségi fertőzés fokozatos terjedése akár aggodalomra is adhat okot, mert a kórházak befogadóképessége véges, a szakembergárda annyi-amennyi.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 887
szavazógép
2020-10-15: Világfigyelő - :

Moszkva tükörválaszt ígért Brüsszelnek

Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő nemzetközi büntetőintézkedésekre – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap.
2020-10-15: Közélet - Mózes László:

Székelyföldön felértékelődnek a hagyományos mesterségek (Építészeti kiállítás Sepsiszentgyörgyön)

Térségünkben milyen épületeket, átalakításokat, közösségi tereket terveznek az építészek, mennyire jellemzőek az egyedi, sajátos megoldások? Aki az efféle kérdésekre keres választ, akit érdekel a kortárs építészet székelyföldi – és nem csak – szubjektív keresztmetszete, tartalmas, fényképekkel bőségesen illusztrált eligazítást talál a Sepsiszentgyörgy főterén megnyílt Arhitectura.6 című vándorkiállításon.