SzükségállapotDiszkriminált a belügyminisztérium

2020. október 16., péntek, Belföld

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megrovásban részesítette a belügyminisztériumot, amiért hátrányosan megkülönböztette a magyar nemzetiségűeket azzal, hogy nem tette lehetővé számukra a szükségállapot idején az úgynevezett lakhelyelhagyási nyilatkozat kitöltését az anyanyelvükön – adta hírül tegnap a Maszol.ro hírportál.

  • Marcel Vela, a belügyi tárca vezetője. Fotó: Capital.ro
    Marcel Vela, a belügyi tárca vezetője. Fotó: Capital.ro

A testület 5–2 arányban fogadta el a döntést, miszerint sérültek a magyar nemzetiségű állampolgárok nyelvi jogai azokon a településeken, ahol számarányuk meghaladja a húsz százalékot. A törvények ugyanis ezeken a településeken biztosítanak a nemzeti kisebbségek számára anyanyelvhasználati jogokat az önkormányzatokban és az igazságszolgáltatásban. A testület megállapította, hogy a kijárási nyilatkozat is az anyanyelvhasználati jogot szabályozó törvények hatálya alá esik. Asztalos Csaba, a tanács elnöke a portálnak elmondta, hogy egyúttal azt is ajánlották a szaktárcának, hogy a jövőben hasonló helyzetben készítsenek kétnyelvű – román és magyar – formanyomtatványokat.

Asztalos azt is megállapította, hogy a román közigazgatási kódex meglehetősen hiányos és ellentmondásos a dekoncentrált intézmények (a minisztériumok és egyéb központi intézmények hatáskörébe tartozó helyi hivatalok) nemzeti kisebbségi anyanyelvhasználati kötelezettségeinek tekintetében. Ennek kapcsán – amint azt a Maszol közölte – Asztalos Csaba elmondta, hogy a belügyi tárca pont arra hivatkozott a testület eljárása során, hogy rájuk nem vonatkozik ez az előírás, mert nem helyhatóság, hanem a központi közigazgatáshoz tartozó intézmény. Az elnök szerint figyelmen kívül hagyták egyebek mellett az alkotmány idevágó előírásait.

Mint ismert Klaus Iohannis államelnök március 16-án hirdette ki a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt, amely két hónapot tartott. Az elnöki rendelet, illetve annak parlamenti megerősítése alapján március 24-én a belügyminiszter teljes kijárási tilalmat rendelt el. Ebben az időszakban a lakosság csak a saját vagy a munkáltatója felelősségére kiállított nyilatkozattal hagyhatta el otthonát, tartózkodhatott az utcán, és csak kizárólag az abban megadott útvonalon közlekedhetett. Ezt a nyilatkozatot kizárólag román nyelven lehetett kitölteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1861
szavazógép
2020-10-16: Belföld - :

RMDSZ-EMSZ: nem közelednek az álláspontok

Megegyezés nélkül zárultak le az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tárgyalásai a két politikai szervezet választási és hosszabb távú együttműködéséről – jelentette be tegnap a harmadik egyeztetési forduló után Toró T. Tibor, az EMSZ küldöttségének egyik vezetője, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke.
2020-10-16: Belföld - :

Nem biztos, hogy decemberben szavazunk (Parlamenti választások)

Kérdésessé vált, hogy megtartják-e december 6-án a kormány által kiírt parlamenti választásokat, mivel a jelenlegi parlamentben erőfölényben lévő Szociáldemokrata Párt ismét a voksolás elhalasztását szorgalmazza a rohamosan gyorsuló koronavírus-járványra hivatkozva. Jogi szempontból arra a tegnap a hivatalos közlönyben indoklásostól megjelent alkotmánybírósági döntésre hivatkozik az SZDP, mely szerint nem ütközik alaptörvénybe az a parlament által elfogadott jogszabálytervezet, mely értelmében nem a kormány, hanem a parlament szabná meg a választások időpontját.