Amerikai hadihajó a Tajvani-szorosbanPeking inti Washingtont

2020. október 16., péntek, Világfigyelő

Kína tegnap felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a „bajkeveréssel”, miután egy nappal korábban egy újabb amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson. A kínai hadsereg keleti hadtestének légiereje és haditengerészete figyelemmel kísérte a Barry nevű rombolóhajó útját a Kína által sajátjának tartott Tajvan szigetét a kínai szárazföldtől elválasztó szoroson át.

  • A Barry rombolóhajó. Fotó: USA csendes-óceáni flottájának Twitter-oldala
    A Barry rombolóhajó. Fotó: USA csendes-óceáni flottájának Twitter-oldala

Csang Csun-hujnak, a keleti hadtest szóvivője közölte, az elmúlt napokban az Egyesült Államok több alkalommal küldött nem megfelelő üzenetet a Tajvan függetlenségét pártoló erőknek, és ezzel súlyos károkat okozott a szoros békéjének és stabilitásának. Határozottan arra szólítjuk fel az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a bajkeverő kijelentésekkel és lépésekkel – fogalmazott Csang, majd leszögezte, hogy a kínai haderő mindig magas készültségben áll az ország szuverenitásának és területi egységének védelmére, valamint a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának megőrzésére.

Az elmúlt napokban feszültséget váltottak ki Peking és Washington között azok a sajtóhírek, miszerint az amerikai vezetés további lépéseket tett a Tajvannak ígért fegyverek eladására. Kína kedden felszólította az Egyesült Államokat, hogy azonnal állítsa le a tervezett fegyvereladást Tajvannak, továbbá szakítsa meg a katonai kapcsolatokat a szigettel.

Az egyre feszültebb amerikai–kínai kapcsolatok kereszttüzében az elmúlt hónapokban két magas rangú amerikai tisztségviselő – Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter, valamint Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős külügyi államtitkár – látogatott a Kína által sajátjának tekintett szigetre, Peking heves ellenkezését váltva ki. Az amerikai kormányzat 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy az ne álljon a Kínai Népköztársasággal folytatott kapcsolatai útjába, ám azóta is igyekszik nem hivatalos eszközökkel támogatni a status quo fenntartását. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína elvét” magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 832
szavazógép
2020-10-16: Világfigyelő - :

Csúcsértekezletet tartanak (Európai Unió)

Az Európai Unió (EU) kétnaposra tervezett csúcsértekezletet tart Brüsszelben. Az állam-, illetve kormányfők tegnap kezdődött tanácskozásának középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok, illetve a klímavédelem áll. A találkozó napirendjére került még a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.
2020-10-16: Kármentő - Kuti János:

Diplomával vagy anélkül?

Egy Laurențiu Baranga nevű (volt) úriember az élő bizonyíték arra, hogy középiskolai végzettség vagy érettségi diploma nélkül is óriási karriert lehet megvalósítani. Egy hónappal ezelőtt nevezte ki Ludovic Orban, a jó miniszterelnök a pénzmosás elleni hatóság élére. Mivel nem volt érettségi diplomája, 32 éves korában kénytelen-kelletlen hamisított egyet. Mint tudjuk, nálunk nehéz érettségizni, mert árgus videókamerák és szemek figyelik a vizsgázókat, és mivel sok beosztás elnyeréséhez szükség van erre a papírra, ideje lenne enyhíteni a szigorúságon. Amilyen nehézségek vannak az oktatással és távoktatással, még üdvösebb lenne az érettségit eltörölni.