Európai UnióCsúcsértekezletet tartanak

2020. október 16., péntek, Világfigyelő

Az Európai Unió (EU) kétnaposra tervezett csúcsértekezletet tart Brüsszelben. Az állam-, illetve kormányfők tegnap kezdődött tanácskozásának középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok, illetve a klímavédelem áll. A találkozó napirendjére került még a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.

  • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
    Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Az első munkanap programjában szerepel az Egyesült Királyság kilépéséről rendelkező megállapodás végrehajtása, valamint az EU és a brit fél közötti leendő partnerségről szóló tárgyalások aktuális állása. Figyelmet fordítanak arra, milyen előkészítő munka szükséges minden forgatókönyv esetén, de különösen abban az esetben, ha a kereskedelmi kapcsolatokról, az átmeneti időszak végéig, december 31-ig, nem születik megállapodás. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nyomatékosította, hogy a következő napok meghatározóak lesznek a tárgyalások kimenetét illetően: az EU megállapodást akar Nagy-Britanniával, de nem minden áron.

A brüsszeli értekezlet résztvevői az afrikai országokkal való kapcsolatokról is tárgyalnak, egyebek mellett a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak majd. A vezetők áttekintik továbbá az Európában egyre romló járványügyi helyzetet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 832
szavazógép
2020-10-16: Világfigyelő - :

Négy országból még kellenek aláírások (Nemzeti régiók védelméért)

Egymillió helyett kétmillió aláírás növelheti a „székely petíció lobbierejét” Brüsszelben, de az érvényességhez még négy európai uniós tagállamból további aláírásokra van szükség – nyilatkozta Pesty László, a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kampányfőnöke tegnap.
2020-10-16: Világfigyelő - :

Peking inti Washingtont (Amerikai hadihajó a Tajvani-szorosban)

Kína tegnap felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a „bajkeveréssel”, miután egy nappal korábban egy újabb amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson. A kínai hadsereg keleti hadtestének légiereje és haditengerészete figyelemmel kísérte a Barry nevű rombolóhajó útját a Kína által sajátjának tartott Tajvan szigetét a kínai szárazföldtől elválasztó szoroson át.