Családorvosok tájékoztatnakTennivalók légúti megbetegedés esetén

2020. október 16., péntek, Közélet

A Családorvosok Országos Szövetsége szórólapok segítségével tájékoztatja a lakosságot, melyek a teendők, ha légúti megbetegedés tüneteit, illetve az új típusú koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket észlelnek magukon. Lépésről lépésre ismertetik az érintettekre és a velük kapcsolatban álló személyekre vonatkozó szabályokat és mindazt, amit a családorvossal közösen kell követniük.

  • Az Olt utcai családorvosi rendelő Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele
    Az Olt utcai családorvosi rendelő Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele

Akinél légúti megbetegedésre utaló tünetek jelentkeznek, első lépésben a családorvost kell értesítenie telefonon, aki a páciens által elmondottak alapján eldönti, hogy szükség van-e a személyes konzultációra, a beteg az otthonában kezelhető-e vagy indokolt a koronavírusteszt elvégzése. Utóbbi esetben a megyei közegészségügyi igazgatóság erre szakosodott szakembere a páciens otthonában vesz mintát PCR-teszt elvégzése céljából. Az eredményről az egészségügyi igazgatóság munkatársa értesíti a pácienst. Pozitív minta esetén törvény szerint kötelező egy speciális egészségügyi egységben végzett állapotfelmérés, mely egységbe az egészségügyi igazgatóság intézkedése alapján szállítják az illetőt. Ha a páciens tünetmentes, tizennégy napra otthoni karantént rendelnek el az ő és közvetlen kontaktjai számára.

Az elkülönítés lejárta után az illetők megkapják a határozatot az egészségügyi igazgatóságtól, aminek alapján a családorvos visszamenőleg kiállítja a betegszabadságról szóló bizonylatot. Az otthoni elkülönítésben fontos, hogy a fertőzött lehetőleg külön fürdőszobát használjon, ne tartózkodjék azonos helyiségben a család többi tagjával, fertőtlenítsen minden tárgyat, miután megérinti, állapotáról naponta tájékoztassa családorvosát. Ha az állapota romlik, azonnal hívja a 112-es sürgősségi hívószámot.

Ha a járványtani ankét során bejelentettek számára elrendelik az elkülönítést, igyekezniük kell távol tartani magukat a fertőzött családtagtól, aki az első időszakban nagyon fertőz. Követniük kell egészségi állapotukat és ha légúti megbetegedésre utaló tünetek jelentkeznek, értesíteni kell a családorvost vagy a 112-es segélyhívó szolgálatot. Kontaktszemélynek számít az, akivel együtt lakik a fertőzött, együtt dolgozott, de utóbbi esetben csak akkor kell a kontaktszemélynek karanténba vonulnia, ha a pozitív teszteredményű személy beteg, csak a pozitív teszt miatt erre nincs szükség.

Az érvényben lévő törvények értelmében a tizennégy napos karantén után nem kell újratesztelni. Ha nincsenek tünetei az egyénnek, tizennégy nap után úgy tekintik, hogy nem fertőz, visszatérhet a munkába negatív PCR-teszt nélkül is. Diákok, egyetemisták esetében igazolást állítanak ki a hiányzásról és járványtani bizonylatot arról, hogy az illető visszatérhet a közösségbe.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 830
szavazógép
2020-10-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Városrendezési tervek zsinórban (Sepsiszentgyörgy)

Egyszerre négy övezeti városrendezési terv elkészítését kezdeményezte a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, két központi, egy városszéli és egy kilyéni övezet beépítésének szabályozására. A Bodok szállodaromról, a piac melletti területről, a Jókai utca és Kilyén egy részéről van szó, amelyekre a dokumentáció már elkészült, a városházán tanulmányozható, az észrevételeket pedig október 20-ig lehet benyújtani. Újabb közmeghallgatásokat is szerveznek majd. A tervekről Birtalan Csilla, Sepsiszentgyörgy főépítésze közölt néhány általános tudnivalót. 
2020-10-16: Máról holnapra - Mózes László:

Kampány és vírus

Miközben a koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma meghaladja a négyezret – pár héttel ezelőtt még a kétezer is soknak tűnt, ám az is elképzelhető, hogy egy hónap múltán a négyezres mutatót sírjuk vissza –, továbbra sincs nyugalom politikai berkekben. Hol vannak azok a régi, még 2016 előtti, békebeli idők, amikor a honatyák szinte teljes egyetértésben szavazgattak szolgálati nyugdíjuk emeléséről, további bérkorrekciókról, s más kérdések alig-alig szerepeltek a parlament napirendjén. Aztán 2016 decemberét követően megkezdődött s egyhamar nem is ér véget a forrongások időszaka – persze a vita most sem a közjót érintő kérdésekről folyik –, s ezen az áldatlan állapoton egyhamar a világjárvány sem változtat.