Kampány és vírus

2020. október 16., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Miközben a koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma meghaladja a négyezret – pár héttel ezelőtt még a kétezer is soknak tűnt, ám az is elképzelhető, hogy egy hónap múltán a négyezres mutatót sírjuk vissza –, továbbra sincs nyugalom politikai berkekben. Hol vannak azok a régi, még 2016 előtti, békebeli idők, amikor a honatyák szinte teljes egyetértésben szavazgattak szolgálati nyugdíjuk emeléséről, további bérkorrekciókról, s más kérdések alig-alig szerepeltek a parlament napirendjén. Aztán 2016 decemberét követően megkezdődött s egyhamar nem is ér véget a forrongások időszaka – persze a vita most sem a közjót érintő kérdésekről folyik –, s ezen az áldatlan állapoton egyhamar a világjárvány sem változtat.

A mostani szembenállások tétje a parlamenti választások időpontja, a kormány által kijelölt december hatodika ugyanis bizonytalannak tűnik. Tegnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben az az alkotmánybírósági döntés, illetve indoklása, mely szerint nem ütközik alaptörvénybe az a jogszabálytervezet, amelynek értelmében nem a kormány, hanem a parlament határozná meg a parlamenti választások időpontját. Egyre inkább valószínűsíthető, hogy a szociáldemokrata többség jövő márciusra halasztja a választásokat. Az alkotmánybíróság volt elnöke, Augustin Zegrean szerint már csak akkor lehetnek választások decemberben, ha Klaus Iohannis visszaküldi a parlamentnek újbóli megfontolásra a választások megszervezéséről szóló törvényt és a törvényhozók nem szavazzák meg ismételten a jogszabályt, hanem a kormány hatáskörében hagyják a választások időpontjának kitűzését.

Túl sok feltételnek kellene teljesülnie, illetve, túl nagy a tét, hogy ebben a pillanatban bizonyosak lehessünk egyik vagy másik forgatókönyv sikerében. Az ellenben már önmagában lesújtó, hogy Romániában, a korlátlan lehetőségek országában, szükség esetén olyan kérdésekkel is el lehet játszadozni, mint a parlamenti választások időpontja. Persze, az érzékenykedő szociáldemokraták tiltakoznak a decemberi választások ellen, hangoztatván, hogy az emberek a járványhelyzet miatt nem mennek majd szavazni, így nem is lehet teljes értékű parlamentet választani. Ez persze ennél bonyolultabb kérdés, ám az a tény, hogy az SZDP a járvány áldozataira hivatkozva igen agresszív üzenetekkel kampányol, lassan egyhangú ismétlődéssé, mi több, unalmassá és fárasztóvá válik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a másik tábornak, Iohannisnak és Orbannak lenne igaza, amikor december 6. mellett kardoskodnak, és azt állítják, meg kell tartani a választásokat, mert semmivel sem lesz jobb a helyzet márciusban, mint decemberben.

Eközben a politikai csetepatékba belefáradt, a járványveszélytől is egyre jobban tartó romániai polgár vélhetően csupán biztonságban szeretné érezni magát, illetve annak is örülne, ha mielőbb véget érne az üres kampányidőszak. Márpedig ha ez jövő tavaszig elhúzódik, akkor az eddigi legziláltabb időszak várható, s egyáltalán nem lehetünk bizonyosak abban, hogy a vírus követni fogja a politikusok hasznos útmutatásait.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 832
szavazógép
2020-10-16: Közélet - Fekete Réka:

Tennivalók légúti megbetegedés esetén (Családorvosok tájékoztatnak)

A Családorvosok Országos Szövetsége szórólapok segítségével tájékoztatja a lakosságot, melyek a teendők, ha légúti megbetegedés tüneteit, illetve az új típusú koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket észlelnek magukon. Lépésről lépésre ismertetik az érintettekre és a velük kapcsolatban álló személyekre vonatkozó szabályokat és mindazt, amit a családorvossal közösen kell követniük.
2020-10-16: Közélet - Iochom István:

Rongálják a sportcsarnokot (Kézdivásárhely)

Már megszokottá vált, hogy késő délutánonként és esténként fiatalok veszik birtokukba a kézdivásárhelyi Kicsid Gábor Sportcsarnok lépcsőit valamint a létesítmény környékét.