Parlamenti választásokKét helyet kap az EMSZ az RMDSZ listáján /Frissítve: EMSZ álláspont/

2020. október 16., péntek, Közélet

Két befutó helyet kap az Erdélyi Magyar Szövetség az RMDSZ parlamenti listáján – erről döntöttek a Szövetségi Állandó Tanács mai ülésén. Kulcsár-Terza József a Maros megyei képviselői lista harmadik helyét, Zakariás Zoltán pedig a Hargita megyei lista ötödik helyét kapja meg, mindkét pozíció biztos parlamenti részvételt garantál – derült ki Kelemen Hunor szövetségi elnök ma délutáni sajtótájékoztatóján.

  • Fotó: RMDSZ
    Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor elmondta, véglegesítették az RMDSZ parlamenti névsorát: összesen 566 jelöltük indul az országban, 5-en pedig a külföldi szavazókörzetben. Kiemelte, a szórványban élők eddigi és ez utáni szolidaritását azzal köszönik meg, hogy befutó helyet ajánlanak Benedek Zakariásnak Kovászna megyében. A Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltje, Oltean Csongor a jó mozgósítással megszerezhető Bihar megyei harmadik helyre pályázhat.

Az MTI kérdésére, hogy az RMDSZ vagy az EMSZ jelölte-e ki az ellenzéki jelölteket, Kelemen Hunor elmondta: Mezei Jánossal, az EMSZ társelnökével egyeztettek telefonon a SZÁT-ülés szünetében, tőle kapták a javaslatot. Azt is megemlítette: hogy szintén Mezeivel készülnek aláírni jövő héten egy együttműködési megállapodást. „Azt a hírt kaptuk, hogy Mezei János lesz a fúzió után az EMSZ elnöke. Ha ez így van, akkor ő társelnökként, amennyiben megbízzák őt ezzel, nyugodtan aláírhat egy megállapodást” – fogalmazott az elnök.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre pontosította: csütörtökön úgy álltak fel a tárgyalóasztaltól az EMSZ képviselőivel, hogy az ellenzéki szövetség két helyet kér, és ha nem lesz meg a két hely, akkor nem lesz megállapodás. Hozzátette: a megállapodás elveiben már rég megegyeztek, a szöveg tartalmát kell még véglegesíteni.

Újságírói kérdésre Kelemen megemlítette: tárgyalt a Szabad Emberek Pártjának (POL) színeiben újabb székelyudvarhelyi polgármesteri címet nyert Gálfi Árpáddal is, de a POL-lal nem tudnak szövetkezni, Gálfi Árpáddal mint személlyel pedig nem egyezhetnek meg. Ígéretet tett azonban arra, hogy Székelyudvarhelyt és az udvarhelyi embereket támogatják majd, amikor erre szükség lesz.

„Bízunk abban, hogy az összefogás mozgósítani fogja a közösségünket. Mindent annak kell alárendelni, hogy olyan súlyunk legyen a parlamentben, hogy a magyarokat ne lehessen megkerülni, amikor döntéseket hoznak” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Kelemen Hunor.

Jó együttműködést remél az EMSZ

Az EMSZ közleményben üdvözte az RMDSZ döntését. A Mezei János és Csomortányi István társelnökök által aláírt dokumentumban leszögezik: az elmúlt időszakban lezajlott tárgyalások során egy több pontból álló, hosszú távú megállapodási javaslatot terjesztettek az RMDSZ tárgyalóbizottsága elé, mely meglátásunk szerint hozzájárulhat egy közös politikai nemzeti minimum kialakításához és az egységes magyar érdekképviseletet megteremtéséhez. A SZÁT által elviekben elfogadott és további egyeztetésekre javasolt megállapodáscsomag volt a legfőbb feltétele az Erdélyi Magyar Szövetség részéről a megállapodásnak. Úgy vélik azáltal, hogy jelöltjeik számára az RMDSZ befutó helyet biztosított „érvényesül a politikai pluralizmus elve az egységes magyar választási listákon és így az EMSZ politikai közössége és szavazói is képviselettel rendelkezhetnek az RMDSZ által vezetett magyar parlamenti frakcióban”.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 835
szavazógép
2020-10-16: Belföld - :

Sokan szorulnak intenzív terápiára

Harmadik napja négyezer fölötti (4026) az új, koronavírussal diagnosztizált páciensek száma Romániában, és továbbra is magas -726- a súlyos állapotban lévő, intenzív ellátásra szorulók valamint az elhalálozások -75- száma is.
2020-10-18: Sport - Miska Brigitta:

Háromgólos sepsiszentgyörgyi győzelem Jászvásár vendégeként (Labdarúgás, 1. Liga)

A bajnoki szünet után kiváló eredménnyel folytatta a román első osztályt a Sepsi OSK, amely szombaton már az első félidőben háromgólos előnyre tett szert kihasználva a jászvásári csapatot sújtó sérülés- és fertőzéshullámot, végül pedig 4–1 arányban diadalmaskodott. A háromszéki együttes zsinórban harmadik győzelmének köszönhetően felzárkózott az élmezőnyhöz a rangsorban.