Sokan szorulnak intenzív terápiára

2020. október 16., péntek, Belföld

Harmadik napja négyezer fölötti (4026) az új, koronavírussal diagnosztizált páciensek száma Romániában, és továbbra is magas -726- a súlyos állapotban lévő, intenzív ellátásra szorulók valamint az elhalálozások -75- száma is.

  • Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro
    Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro

A kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az új esetekkel együtt immár több mint 172 ezer igazolt fertőzésről tudnak a hatóságok, a koronavírussal összefüggésbe hozható elhalálozások száma pedig 5800-hoz közelít. Kórházakban is egyre több fertőzöttről gondoskodnak, pénteken számuk immár megközelítette a tízezret, emellett további 17 874 beteg állapotát otthonaikban, 9155-ét pedig intézményes elkülönítésben követik. Csütörtökről péntekre 30 325 mintavétel történt, ebből közel 12 ezret kérésre végeztek el a laboratóriumok.

Háromszékről 33 új koronavírusos esetet jelentettek, ezzel az igazolt fertőzöttek száma 1613-ra emelkedett, s a kommunikációs törzs elhalálozást is jelentett a megyéből, azt azonban nem közölték, pontosan hány esetről van szó. Hargita megye a pénteki összesítőben 119, míg Brassó megye 116 új esettel szerepel.

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője pénteken arról beszélt, arra számítanak, hogy a járvány második hulláma a tél folyamán áll be az északi féltekén. „Tőlünk függ, hogy ez a második hullám mennyire lesz súlyos. Ha sikerül megállítanunk az esetszámok növekedését, megtartani a jelenlegi szinten, majd lassan csökkenteni a napi új esetek számát, ellenőrzés alatt tudjuk tartani a helyzetet, amint azt az első hullám idején is megtettük” - fejtette ki. Megjegyezte azonban, az intenzív terápiára szoruló esetek számának emelkedésével még nehezebb lesz a helyzet. Említést tett arról is, hogy más országokhoz viszonyítva Romániában sokkal nagyobb számú koronavírustesztet végeznek naponta. Úgy vélte, van esély arra, hogy gyorsteszteket szerezzenek be, amelyek eredményének a feldolgozása kevesebb ideig tart, és ez segítséget jelentene jelen körülmények között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1865
szavazógép
2020-10-16: Sport - :

Röhejes büntetést kapott az FCSB (Labdarúgás)

A júliusban megrendezett Román Kupa-döntő utáni idegengyűlölő és magyarellenes „ünneplésen” történtek miatt röhejes büntetést szabott ki a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a kupagyőztesnek és három játékosának. A fővárosi klub, valamint Florin Tănase, Valentin Crețu és Andrei Miron fejenként 5000 lejes megrovásban részesült.
2020-10-16: Közélet - Farkas Réka:

Két helyet kap az EMSZ az RMDSZ listáján (Parlamenti választások) /Frissítve: EMSZ álláspont/

Két befutó helyet kap az Erdélyi Magyar Szövetség az RMDSZ parlamenti listáján – erről döntöttek a Szövetségi Állandó Tanács mai ülésén. Kulcsár-Terza József a Maros megyei képviselői lista harmadik helyét, Zakariás Zoltán pedig a Hargita megyei lista ötödik helyét kapja meg, mindkét pozíció biztos parlamenti részvételt garantál – derült ki Kelemen Hunor szövetségi elnök ma délutáni sajtótájékoztatóján.