Újabb lépés a birtokrendezésben

2020. október 19., hétfő, Belföld

A kataszteri törvény módosításáról döntött a múlt hét közepén a szenátus. Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora, a javaslat egyik kezdeményezője felidézte, hogy a törvény elfogadása egy újabb lépés abban a folyamatban, amelyet a szövetség indított el, és célja a birtokrendezés, a telekkönyvezés módosítása és ezáltal a visszaszolgáltatási folyamat lezárása.

  • Fotó: romaniatv.ro
    Fotó: romaniatv.ro

Az elmúlt négy évben sikerült a zsebszerződések elismerése által tisztázni számos telek tulajdonjogát. A most elfogadott módosítás a procedúra során felmerült újabb eseteket tisztázza, és az országos kataszterezési program lezárása után is biztosítja a földtulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a telekkönyvbe bejegyezzék a földhasználati jogukat. A szenátus mezőgazdasági bizottságának alelnöke szerint a helyi közigazgatásban a posesie néven ismert tulajdonjog-szerzési forma bejegyzésének során újabb gondok merültek fel, számos esetben a hagyatéki folyamatot vagy a zsebszerződések elismerését nem tudták véglegesíteni. A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1923
szavazógép
2020-10-19: Belföld - :

Kormányfő–alkotmánybíróság–ellenzék csörte (Parlamenti választások)

Politikai részrehajlással, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SZDP) „utasításainak” végrehajtásával vádolta Ludovic Orban miniszterelnök az alkotmánybíróságot, a testület és az SZDP azonban a jogállamiság elleni támadásként elutasította a vádakat.
2020-10-19: Belföld - :

A családorvosokat is bevetik

Otthonukban maradhatnak e hét elejétől a COVID-19 gyenge és közepes formáiban szenvedő, valamint tünetmentes betegek, a családorvos felügyelete alatt.