Amerikai elnökválasztásMagyarország lejáratásával kampányol Joe Biden

2020. október 19., hétfő, Világfigyelő

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelöltnek először meg kellene válaszolnia az ukrajnai korrupciógyanús ügyeiben felmerülő kérdéseket, mielőtt újra Magyarországgal kezdene foglalkozni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán megjelent felvételen.

  • Joe Biden kampányban. Fotó: Facebook / Joe Biden
    Joe Biden kampányban. Fotó: Facebook / Joe Biden

Szijjártó Péter felidézte, Barack Obama elnöksége alatt Joe Biden alelnökként nyolc évig sokat foglalkozott közép-európai kérdésekkel, most pedig a demokraták elnökjelöltje a néhány hét múlva sorra kerülő amerikai választáson. A demokraták hivatali ideje alatt a közép-európai országok kioktatása, folyamatos támadása zajlott amerikai részről – tette hozzá a miniszter. „Mi magyarok a saját bőrünkön éreztük mindezt” – fogalmazott, majd példaként említette a magyar alaptörvény elfogadását kísérő támadásokat, valamint azt is, hogy az amerikai nagykövetség vezetői milyen önfeledt örömmel vettek részt azokon a budapesti tüntetéseken, amelyeket az ellenzék a kormánnyal szemben rendezett. Emellett emlékezni kell azokra a politikailag rendkívül elfogult véleményekre is, melyeket a magyar ellenzék támogatása és a magyar kormány támadása érdekében hoztak nyilvánosságra – tette hozzá.

Szijjártó Péter felidézte: Joe Biden ebben az időszakban nagyon sokat foglalkozott Ukrajnával, volt egy olyan időszaka az alelnöki periódusának, amikor kis túlzással többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli vidéki Amerikába. Ez volt az az időszak, amikor a fia, hogy, hogy nem, az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatói pozícióját töltötte be – mondta, aláhúzva, ebben az időszakban rendkívül korrupciógyanús ügyek történtek az ukrán energetikai szektorban.

A miniszter hangsúlyozta, most Joe Biden újra szájára vette Közép-Európát, és egy kampányeseményen teljesen igaztalan és méltatlan vádakkal illette Magyarországot és Lengyelországot. Szijjártó Péter szerint jó lenne, ha Joe Biden, mielőtt újra Közép-Európával kezdene foglalkozni, megválaszolná, hogy a fia milyen szerepet játszott azokban a korrupciógyanús ügyekben, amelyek az ukrajnai energetikai szektorban végbementek. Arra is választ várnak, Joe Biden milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia és a fia által vezetett vállalat nyereségessége érdekében; miért helyezett nyomást az ukrán kormányra és államra, hogy menesszék az ukrán főügyészt, milyen köze volt ennek a menesztésnek ahhoz, hogy teljesen elültek a Joe Biden fiának energetikai üzleteihez kötődő nyomozások.

Szijjártó Péter külön reagált arra, hogy Joe Biden Lengyelországot és Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt és Fehéroroszországhoz hasonlította őket. A politikus azt mondta, hogy a NATO-t a széthullás veszélye fenyegeti, ami szerinte a Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon történtekből látható. Hozzátette, hogy megnőtt a totalitárius rezsimek száma a világon. Szijjártó Péter közölte: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontot képvisel az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében. A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Hangsúlyozta: ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4567
szavazógép
2020-10-19: Belföld - :

Nem lesz adóemelés?

Minden szükséges kiadásra van fedezet, ezért a kormány nem tervezi az adók emelését sem idén, sem jövőre – jelentette ki múlt csütörtökön Florin Cîţu pénzügyminiszter.
2020-10-19: Világfigyelő - :

Felkészülnek a ­megállapodás elmaradására (Brexit)

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások.