Több mint félmilliárd eurónyi támogatás

2020. október 20., kedd, Gazdakör

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján ismertette a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) éves eredményeit. Az 550 millió euró tervezett kifizetéssel szemben az ügynökség egy év alatt, október 15-éig 656 millió eurót fizetett ki a sikeres pályázóknak. Ez meghaladja az előző évek eredményeit, 2018-ban az ügynökség 646 millió eurót, 2019-ben pedig 524 millió eurót utalt át elszámolásként a pályázók bankszámláira. A vidékfejlesztésben az „év” nem esik egybe a naptári évvel, az évet október 16-ától számítják következő év október 15-éig.

  • Adrian Oros mezőgazdasági miniszter
    Adrian Oros mezőgazdasági miniszter

„Nehéz év volt az ügynökség számára. A járvány okozta szervezési nehézségekre megoldást találva, a szociális távolságtartás szabályait és a közlekedési tiltásokat betartva folytattuk a tevékenységet, könnyítettük a két ügynökség (AFIR és APIA) és a gazdálkodók közötti párbeszédet és kapcsolattartást, hogy a gazdálkodókat ne érintse hátrányosan a kialakult járványhelyzet. Az AFIR szakemberei így intézményes kihívás előtt álltak egy sajátos évben, de megértették, hogy mit akar a szakminisztérium vezetősége, és most látjuk, hogy sikerült a vállalásokon felül teljesíteni és kifizetni 656 millió eurót” – nyilatkozta a miniszter.

Az ügynökség kimutatása szerint ebben az évben összesen 5478 pályázatot tettek le, illetve töltöttek fel a számítógépes rendszerükbe, összesen 179,4 millió euró értékben.

Egy pályázatot kis vágóhíd létesítésére, 51-et gyümölcsfeldolgozók létesítésének támogatására (4.2a intézkedés), 95-öt öntözőberendezések korszerűsítésére (4.3-as intézkedés) nyújtottak be, 148-at a természeti katasztrófák és történések által okozott károkat enyhítő intézkedésekre.

Az 5.1-es intézkedést a sertéspestis okozta károk enyhítésére indították. Ennek keretében fertőtlenítő és a biobiztonsági előírások betartását biztosító felszerelések, diagnosztikai laborfelszerelések, biológiai minták szállítására alkalmas gépjárművek vásárolhatók, valamint az elpusztult vagy kilőtt vadállatok ideiglenes tárolására alkalmas hűtőkamrák vásárlására fordítható az elnyert támogatás.

A pályázó sertéstenyésztők építkezhetnek (pl. a farm alkalmazottjainak számára öltözők, zuhanyzók építése és felszerelése), olyan védőkerteket létesíthetnek, amelyek megakadályozzák a vaddisznók érintkezését a házi sertésekkel.

Az 5.2-es intézkedés keretében egyetlen pályázatot tettek le a pestis miatt felszámolt gazdaságok újratelepítésére, tenyészállatok vásárlásának támogatására.

A legtöbb pályázat – szám szerint 4349 – a biztosítótársaságoknak fizetett biztosítási összegek részleges (70 százalékos) megtérítésére érkezett be (17.1-es intézkedés). 32 pályázatot nyújtottak be a GBER-sémára pályázók a pályázat elkészítési és lebonyolítási szolgáltatásai támogatására.

A fentebb említett intézkedések a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési terv utolsó évének az utolsó kiírásai voltak, legtöbbjüknél már lejárt a határidő. Viszont december 31-ig még pályázható a kis vágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének a támogatása, november 30-ig pedig a 17.1-es intézkedés keretében igényelt támogatás.

Ezenkívül november 11-ig lehet letenni a gyümölcstermesztésben létrehozott termelői csoportok támogatására a pályázatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2020-10-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

A szerződés jelenti az eladás biztonságát (Burgonyaértékesítési gondok)

Manapság már nem a termelés jelent gondot a gazdák számára. Köszönhetően az uniós pályázatoknak, a kormánypénzeknek, nem utolsósorban a Pro Economica Alapítvány által nyújtott vissza nem térítendő támogatásoknak, lényegesen javult a farmok gépparkja. A technológiák, a szaporítóanyag tekintetében is jelentős az előrelépés, jelenleg a legnagyobb gond az értékesítés. A köztes szereplő – az ügyeskedő – egyre kevesebb, a lakosság sem tárol a pincékben nagy mennyiségű zöldséget, pityókát. Mindez arra ösztönzi a termelőket, hogy a kisebb-nagyobb üzletláncokkal szerződjenek, biztosítsák a folyamatos eladást. Hogyan lehet ezt megvalósítani? Erről a kérdésről is beszélgettünk a Solfarm burgonyacsomagoló üzeménél Kiss-Bartha Péterrel, Étfalván a Roby sajt készítőjével, Csutka Attilával, majd Könczei Csabával, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjével. A beszélgetéseket sorozatban közöljük Gazdakör rovatunkban.
2020-10-20: Gazdakör - Incze Péter:

Lezárult a fiatalok pályáztatása

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy múlt csütörtökön lezárult a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatására a pályáztatás.