Lezárult a fiatalok pályáztatása

2020. október 20., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy múlt csütörtökön lezárult a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatására a pályáztatás.

A 40 000, illetve 50 000 eurós támogatásra 732, 41 év alatti fiatal mezőgazdász tett le pályázatot. Három pályázatot a gyümölcstermesztésben alakult termelői csoportok tettek le (9.1.a intézkedés). A pályázható keretösszeg valamivel több, mint 23 millió euró volt, a benyújtott pályázatok teljes értéke 30 millió euró, ami 30 százalékos túligénylést jelent.

Ellenben nem fogyott el a pénz a külföldről hazatelepülni óhajtó fiataloknál: a számukra fenntartott 20 millió eurónyi összegre október 15-ig mindössze 9 fiatal tett le pályázatot 370 ezer euró értékben. A vidékfejlesztési szakemberek szerint ennél a fejezetnél a napokban újraindítás lesz. Itt alapfeltétel, hogy a pályázó fiatal az utóbbi 12 hónapban legkevesebb három hónapot dolgozott mezőgazdasági területen az unió tagállamaiban vagy bármely más országban, vagy az utóbbi öt évben külföldön végzett mezőgazdasági profilú egyetemet, líceumot, posztlíceumot vagy agrárprofilú felkészítőn vett részt. A külföldön dolgozó, szakképzettséggel rendelkező vagy iskolát végzett fiatalnak hivatalos okmányokkal kell bizonyítania munkaviszonyát. A továbbiakban viszont már nem lesz szükséges a felülhitelesítési záradék, elégséges az illető település tanácsa vagy az ottani rendőrség által kiállított bejelentkezési igazolvány, amely az ott-tartózkodást bizonyítja. Mellékelni kell a munkavállalási szerződés másolatát is hitelesített fordításban, illetve a szakmai felkészítőn való részvételt igazoló diplomát.

A vidékfejlesztési hivataltól kapott információ szerint megvan az első pályázó a 4.2-es intézkedésre, a kis vágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének támogatására a hegyvidéki övezetben. A pályázatokat év végéig, december 31-ig lehet letenni. A támogatás értéke legtöbb 300 000 euró lehet, így a kiírásban szereplő közel 13 millió euró 43 kis vágóhíd és húsfeldolgozó létesítésére lenne elegendő.

Az elnyert támogatás az épület felépítésére, húsfeldolgozó gépek, gépsorok, árucsomagoló és címkézőfelszerelések, állatszállító és hűtős termékszállító járművek vásárlására költhető. Továbbá termékforgalmazó üzletek felszerelésének vásárlása és a termékek reklámozásának költségei is elszámolhatók a támogatási pénzből. A pályázathoz 50 százalékos önrészt kell biztosítani, vagyis a befektetés teljes értékének felét saját forrásból kell fedezni. Viszont abban az esetben, ha a pályázó szövetkezet vagy termelői csoport, csak 30 százalékos önrész szükséges.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2020-10-20: Gazdakör - Incze Péter:

Több mint félmilliárd eurónyi támogatás

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján ismertette a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) éves eredményeit. Az 550 millió euró tervezett kifizetéssel szemben az ügynökség egy év alatt, október 15-éig 656 millió eurót fizetett ki a sikeres pályázóknak. Ez meghaladja az előző évek eredményeit, 2018-ban az ügynökség 646 millió eurót, 2019-ben pedig 524 millió eurót utalt át elszámolásként a pályázók bankszámláira. A vidékfejlesztésben az „év” nem esik egybe a naptári évvel, az évet október 16-ától számítják következő év október 15-éig.
2020-10-20: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az utolsó pillanatban

Nagyon rossz, szinte katasztrofális üzenete lett volna annak, ha az erdélyi magyar pártok nem tudtak volna megállapodni az együttműködésről a decemberben esedékes parlamenti választások előtt.