Van pénz a gyermekfelügyeleti támogatásra

2020. október 20., kedd, Közélet

Bonyodalmassá tették a törvényhozók az oktatás felfüggesztése esetén igényelhető gyermekfelügyeleti támogatás kérvényezését – véli Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség vezetője. A járványhelyzet miatt több háromszéki településen egységesen elrendelt oktatási kényszerszünet miatt várhatóan sok munkaadó szembesül azzal a következő időszakban, hogy a szülők élnek a fizetett gyermekfelügyelet lehetőségével.

Kelemen Tibor lapunk érdeklődésére elmondta, több dokumentumot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a támogatás kérvényezhető lehessen. A szülőknek a munkaadójuknál kell igényelniük azt, hogy a hatósági döntések nyomán felfüggesztett hagyományos oktatás, azaz a távoktatás idején otthon maradhassanak gyermekükkel. Megjegyezte, bizonyítani kell azt is, hogy a másik szülő nem tud otthon maradni a gyermekkel, ezt egy saját felelősségre adott nyilatkozatban kell jelezni. A kérvényhez emellett mellékelni kell a házassági levelet, a gyermekek születési bizonyítványát is. Amennyiben a szülők közül valaki távmunkát végez, azaz otthonról dolgozik, akkor a család nem élhet ezzel a joggal.

Az augusztusban megjelent 147-es sürgősségi kormányrendelet szerint a munkaadóknak a bruttó bér 75 százalékát térítik meg támogatás gyanánt arra az időszakra, amíg az oktatás hatósági döntés nyomán kizárólag virtuális térben zajlik. A kifizetések visszamenőleg történnek, az igényléseket a következő hónap 25-ig várja a munkaerő-ügynökség az aici.gov.ro platform révén. Kelemen Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a jogérvényesítéshez szükséges nyomtatványok változtak, a cégek az aici.gov.ro platformról tölthetik le azokat.

Háromszéken az előző időszakban hatszázezer lejt térített meg a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség azoknak a cégeknek, melyek dolgozói gyermekeik felügyeletére szabad napokat igényeltek. Jelenleg 23 kérelem áll feldolgozás alatt, és van pénz a támogatások kifizetésére – nyomatékosította az intézményvezető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2020-10-20: Belföld - :

Leonard Azamfirei is szenátorjelölt

Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora belépett a Szociáldemokrata Pártba, és az SZDP Maros megyei szenátusi listájának első helyén indul a választásokon – jelentette be tegnap Marcel Ciolacu, az SZDP elnöke.
2020-10-20: Belföld - :

Emelkedik a súlyos esetek száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 3400 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). A járvány eleje óta országszinten összesen 186.254 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést, és 134.395 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, így az aktív fertőzöttek száma 45 863-ra nőtt. Az utóbbi 24 órában Háromszéken 41, Hargita megyében 85, Maros megyében pedig 86 új fertőzöttet regisztráltak.