Alkotmányos a karanténtörvény

2020. október 21., szerda, Belföld

Elutasította az alkotmánybíróság tegnap az ombudsman óvását, amelyet az új karanténtörvény egyes rendelkezései ellen emelt augusztusban.

  • Fotó: forrasradio.hu
    Fotó: forrasradio.hu

A nép ügyvédje által kért utólagos normakontrollt azért övezte fokozott figyelem, mert az ő korábbi alkotmányossági óvása miatt kényszerült a parlament nyári rendkívüli ülésszakán új karanténtörvényt elfogadni, miután július első három hetében a korábbi karanténintézkedések jogalapját megszüntető alkotmánybírósági határozat hátráltatta a járvány elleni védekezést.

Az ombudsman a törvényben azt a rendelkezést találta alkotmánysértőnek, amely szerint a tünetmentes fertőzöttet legfeljebb 48 óráig akarata ellenére is el lehet szigetelni orvosi kivizsgálás céljából egy egészségügyi intézményben. Szerinte a szabadságvesztéssel felérő elszigetelés az utolsó, kivételes megoldás kellene legyen, ha már a kevésbé korlátozó lehetőségek kimerültek, nem pedig a törvény erejével előírt szokásos intézkedés. Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel megalapozatlannak ítélte az ombudsman kifogását.

A múlt héten Ludovic Orban miniszterelnök politikai részrehajlással, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) utasításainak végrehajtásával vádolta meg az alkotmánybíróságot, amely szerinte futószalagon fogad el Románia alapvető érdekeit sértő döntéseket. A miniszterelnök egyebek között azt az alkotmánybírósági döntést kifogásolta, amely miatt a kormánynak három hétig nem voltak eszközei arra, hogy a fertőzötteket elkülönítse, a velük érintkezésbe került embereket pedig karanténban tartsa. A taláros testület júniusban az ombudsman óvásának helyt adva megállapította: a karanténba helyezés vagy kórházba utalás jogi keretét a parlamentnek kell szabályoznia, az alkotmányos szabadságjogok ideiglenes korlátozásáról nem lehet miniszteri rendelet szintjén intézkedni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2157
szavazógép
2020-10-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csökkenő járműgyártás

Az idei első háromnegyed évben 14 százalékkal csökkent a hazai járműgyártás, amely ugyanakkor szeptemberben 55 százalékkal nőtt a tavalyi év kilencedik hónapjához mérten – közölte a gépkocsigyártók egyesülete. Január és szeptember között a Craiován működő Ford-üzemben, valamint a Mioveni-ben levő Dacia-gyárban összesen 305 073 járművet állítottak elő, ami 14 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakában jegyzett 354 812-től.
2020-10-21: Belföld - :

Állami támogatás a rendezvényszervezőknek

Módosításokkal fogadta el tegnap a képviselőház a 2020/130-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, mely értelmében – a járvány okozta válság enyhítése végett – forgótőke-támogatást kaphatnak más szabadfoglalkozásúak is az egyéni vállalkozók (PFA) és a gazdasági tevékenységet folytató civil szervezetek mellett. Olyan szolgáltatások kerülnek be a vissza nem térítendő külső forrásokból és az állami költségvetés társfinanszírozásából támogatott beruházási területek közé, mint a vásár-, rendezvény- és kiállításszervezés.