Jogerősen felmentették Csíkszereda elöljáróit

2020. október 22., csütörtök, Belföld

A Marosvásárhelyi Táblabíróság tegnap jogerősen felmentette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádjai alól Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a megyeszékhely alpolgármesterét.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A táblabíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította a DNA fellebbezését a hasonló első fokú ítélet ellen.

Ráduly Róbertet 2015 júniusában a DNA háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. Perüket az ügyészek kérésére a területileg illetékes Hargita Megyei Törvényszékről a Maros megyeire helyezték át. A Maros Megyei Törvényszék tavaly októberben mindkét vádlottat valamennyi vádpontban felmentette. Ezt az ítéletet tette jogerőssé most a táblabíróság.

A csíkszeredai városházán és az elöljárók lakásán 2015. április 29-én tartott házkutatást a DNA. A vádhatóság akkor őrizetbe is vette Ráduly Róbertet és Szőke Domokost, később pedig a bíróság két hónapig házi őrizetben tartotta őket, és eltiltotta hivataluk gyakorlásától.

Az ügyészségi akció napján mind az Agerpres, mind a Mediafax hírügynökség a nyomozáshoz közel álló ügyészségi forrásokra hivatkozva a gyanúsítások hosszú listáját közölte. A kiszivárogtatott vádpontok közül a legsúlyosabb az volt, hogy Ráduly Róbert havi tízezer eurónak megfelelő csúszópénzt fogadott el a városi parkolórendszert működtető cégtől. A gyanúsításnak ez a pontja már az egy nappal később kibocsátott hivatalos DNA-közleményben sem szerepelt. A 2015. júniusi vádemelésig a nekik felrótt ügyek száma tovább apadt. Ennek értelmében Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a hőszigetelésére és felújítására. A műemlékvédelmi láttamozást az tette szükségessé, hogy az épület közelében egy ortodox templom is működik. Ezért károsult félként Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségét is bevették a perbe. Az intézkedés ellen maga a püspök is tiltakozott.

A vádpontok között az is szerepelt, hogy a polgármester és az alpolgármester is egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Szőke Domokos alpolgármester az MTI-nek elmondta: bízott abban, hogy a bíróság elutasítja a vádakat, de az öt és fél év alatt, míg a per zajlott, szép lassan hozzászokott ahhoz, hogy bármi megtörténhet. Megjegyezte: 11 hónapig el volt tiltva hivatala gyakorlásától, és nagyon sokat jelentett számára, hogy elsősorban ebben az időszakban az emberek kifejezték szolidaritásukat.

Ráduly Róbert a vádemelés után lemondott tisztségéről, de 2016-ban újabb mandátumot nyert. Négyszer választották Csíkszereda polgármesterévé, legutóbb előválasztáson maradt alul Korodi Attilával szemben. A szeptemberi önkormányzati választásokon Korodit választották polgármesterré a közel 40 ezer lakosú, 81,5 százalékban magyarok által lakott Csíkszeredában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1479
szavazógép
2020-10-22: Történelmünk - Benkő Levente:

A forradalom előtti erdélyi időszakról / 1. (’56-tól ’56-ig)

1956. szeptember 29–30-án kétnapos értekezletet tartottak Kolozsváron a helyi és a marosvásárhelyi magyar írók, költők, irodalmi szerkesztők. Ezúttal nem szokványos gyűlésre szólították az erdélyi magyar irodalomnak a hatalom struktúráiban is jelen levő képviselőit, hanem olyan tanácskozásra, amelynek súlyát találóan érzékelteti Nagy Olga folkloristának, néprajzi és ifjúsági írónak a gyűlésen elhangzott egyik mondata: „Tíz év telt el, mióta először mondhatjuk el sérelmeinket őszintén.” Ez a gyűlés volt ugyanis az 1946. novemberi kommunista hatalomátvétel óta eltelt tíz esztendőnek az a pillanata, amikor mind a jelen levő értelmiségieknek, mind a hatalom képviselőinek szembesülniük kellett azzal, hogy az adott kereteken belül ugyan, de a rendszer működési zavarait bizony kemény számonkérések is illetik.
2020-10-22: Belföld - :

Ekkora bírság jár a maszk hiányáért

Már hat erdélyi megyeszékhelyen és többtucatnyi további erdélyi településen haladta meg a kritikus 3 ezreléket a fertőzési arány, így kötelezővé vált az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az utcákon és köztereken is. Az előírás megszegéséért 500-tól 2500 lejig terjedő bírság jár.