Ekkora bírság jár a maszk hiányáért

2020. október 22., csütörtök, Belföld

Már hat erdélyi megyeszékhelyen és többtucatnyi további erdélyi településen haladta meg a kritikus 3 ezreléket a fertőzési arány, így kötelezővé vált az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az utcákon és köztereken is. Az előírás megszegéséért 500-tól 2500 lejig terjedő bírság jár.

  • Fotó: Cotidianul.ro
    Fotó: Cotidianul.ro

A járvány idején hozott korlátozó intézkedések megszegéséért járó szankciókat a vészhelyzetet szabályzó törvény alapján hozott miniszteri rendelet rögzíti. E jogszabály szerint a maszkviselés elmulasztásáért a rendőrség és csendőrség mellett a helyi rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem és az egészségügyi igazgatóságok (DSP) munkatársai, sőt, civil ruhás rendőrök is bírságolhatnak. A törvény szerint a bírság felét kell kifizetni a jegyzőkönyv kiállításának időpontjától számított 15 napon belül. Aki ezt nem teszi meg a határidőig, annak a teljes összeget kell kifizetnie. A jegyzőkönyvet az adott településhez tartozó bíróságon lehet megfellebbezni.

A rendelet nem szabályozza, hogy azokon a településeken, ahol az utcán is kötelező a maszkviselés, megengedhető-e a maszk levétele, ha valaki el akar majszolni egy péksüteményt vagy rá szeretne gyújtani. A bukaresti prefektúra szóvivője szerint igen. „Ha valaki hosszabb időre veszi le a maszkot, mint amennyit egy cigaretta elszívása vagy valamilyen élelmiszer elfogyasztása igényel, akkor szegi meg a jogszabályt” – idézi a szóvivőt a Maszol.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2020-10-22: Belföld - :

Jogerősen felmentették Csíkszereda elöljáróit

A Marosvásárhelyi Táblabíróság tegnap jogerősen felmentette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádjai alól Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a megyeszékhely alpolgármesterét.
2020-10-22: Belföld - :

Tiltakoznak a krónikus betegek

A kormányfőnek és az egészségügyi miniszternek címzett nyílt levélben tiltakozott a krónikus betegek országos egyesülete tegnap, amiért a kormány a kezelésükre szakosodott, legjobban felszerelt Colentina Kórházat is fel akarja „szabadítani” a koronavírus-fertőzöttek számára.