Kati néni, a jósnő

2020. október 22., csütörtök, Kármentő
László Zsuzsa

Mostanában gyakran eszembe jut, nem is értem, miért. Kati néni a barátnőm ismerőse, jósnő. Évek óta jár hozzá, megkedvelte. A barátnőm más városban él, ritkán találkozunk, de olyankor hajnalig beszélgetünk. Egy ilyen alkalommal mesél Kati néniről.

Nehéz sorsú idős asszony, a kisebbik fiát fiatalon eltemette, a nagyobbikkal él egy másfél szobás lakásban. Míg ő bent a kártyákat forgatja, a fia a haverokkal a konyhában olcsó vodkát iszik. Persze az anyja pénzéből. A barátnőm már csak azért is látogatja, hogy segítsen kicsit rajta. És mert szereti hallgatni, amiket mond, mert érdekeseket mond… „Nagy figura az öreglány, tetszene neked.”

Mondanom sem kell, hogy már indulnék megismerni, de azért hajnali négykor még egy jósnőt sem illik felverni az álmából. A barátnőm délelőtt megbeszél vele egy időpontot. Másnap, amikor megérkezünk, három férfi ül a konyhában, előttük félig üres üveg. A szobában egy nagy asztalnál, cigarettafüst-felhőben Kati néni, az asztalon kikészítve a rongyosra használt kártyacsomag. Kopott, régi bútorok, a falakon családi fotók, kétes értékű festmények, falvédő. A sarokban egy letakart kalitka, mint a filmeken. A papagáj ilyenkor csendben kuksol.

Bemutatkozunk, váltunk pár szót, kérdi, hogy mit szeretnék tudni. Zavarba jövök, nem mondhatom, hogy én inkább rá voltam kíváncsi, nem nagyon hiszek a jóslatokban. Arra kérem, hogy csak mondja, amit lát. Megkeveri a kártyákat, emelek, majd elkezdi maga elé rakni a felfordított lapokat. És akkor következik az ámulat. Olyasmiket mond rólam, amiket csak a hozzám legközelebb állók tudhatnak, a kérdései is lényegbe vágók. Tátom a szám, már arra gondolok, hogy a barátnőm sunyiban mesélt neki rólam, de ez kizárt. Annál régebbről és jobban ismerem, hogy tudjam, nem folyamodik ilyen olcsó trükkökhöz, és ami még fontosabb, hogy nem ver át. Úgyhogy maradok az ámulattal, kicsit meg is szeppenek. A jövőmet illetően már nem is nagyon faggatóznék, de ő azért megemlít ezt-azt, végül is ezért jöttem… Nem olyan vészes a helyzet, arra többször visszatér, hogy mindent összevetve „azért szerencsés asszony maga”. Hümmögök, mire a barátnőm, Kati nénit megerősítendő, igenlően bólogat. Mi a fene, pedig épp válás után, nem túl jó passzban üldögélek itt.

A hangulat valóban filmekbe illő, örülök az élménynek. Amikor eljövünk, azért a szkepticizmusomból kifolyólag megpróbálok észszerű magyarázatot találni a Kati néni „tisztánlátására”. Biztosan született pszichológus, erős az empátiás készsége, sokféle sorssal találkozott, jó emberismerő, a kombinációs képessége is fejlett, ilyenek. A barátnőm megértően mosolyog, az első ámulaton már rég túl van. „Hát ez Kati néni, ő már csak ilyen.”

Évekig nem gondoltam rá, most meg napok óta folyton eszembe jut. Talán ama bizonyos „szerencsés asszony maga” megjegyzés miatt. (Mert azért, mindent összevetve, tényleg nem volt és most sincs nagy vész.) Valamiért épp szükségem lehet az ebben való megerősítésben? Vagy mert említett valamit, amire mostanában gyakran gondolok…

És mi van, ha tényleg a jövőmbe látott? Kati néni, a jósnő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2020-10-22: Közélet - Nagy D. István:

Kulcsár-Terza József: A nemzeti ügyekért készül a parlamentbe

Amennyiben bejut a központi törvényhozásba, az elmúlt négy évben elkezdett munkát szeretné folytatni, a nemzeti ügyek képviseletét, legyen szó anyanyelv- és szimbólumhasználatról, Székelyföld autonómiájáról vagy a magyar történelmi egyházakról – jelentette be tegnap Kulcsár-Terza József. Az RMDSZ parlamenti képviselője, a Magyar Polgári Párt politikusa a polgári alakulaton belüli helyzetről, a Erdélyi Magyar Néppárttal való fúzióról, valamint a parlamenti választások kapcsán az RMDSZ-szel kötött megállapodásról is szólt. Bejelentette továbbá, hogy elhatárolódik az év elején létrehozott Magyar Polgári Mozgalomtól, melynek egyik alapítója.
2020-10-22: Közélet - Iochom István:

Harmadszor tett esküt Bokor Tibor (Kézdivásárhely)

Tegnap délben a világjárvány miatt nem a városháza díszteremében vagy a Vigadóban, hanem a kézdivásárhelyi városháza belső parkjában, Iulian-Constantin Todor kormánymegbízott, valamint két helyettese: Cosmin Boricean és Sergiu Mitroi jelenlé­tében alakult meg Kézdivásárhely új tanácsa. Letette a hivatali esküt Bokor Tibor, a céhes város harmadszor újraválasztott polgármestere és a megválasztott tizenhét tagú tanács tizenöt, a kézdivásárhelyi bíróság által eddig igazolt tagja. Az alakuló ülésen Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke is jelen volt.