SepsiszentgyörgyElbúcsúzott a tanács egyharmada

2020. október 22., csütörtök, Közélet

Utolsó ülését tartotta meg tegnap a 2016-ban megválasztott sepsiszentgyörgyi tanács, amelynek 21 tagjából hét már nem kezd új mandátumot. A távozóknak Antal Árpád polgármester egyenként köszönte meg az együtt végzett munkát. Az ülés végén fénykép is készült a jelenlevőkről, természetesen maszkban.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

Sztakics Éva 16 évig alpolgármesterként szolgálta a közösséget, és minden nap bizonyítani akart, energiája, hozzáállása nélkül biztosan kevesebbet valósítottak volna meg – jelentette ki Antal Árpád. Rodica Pârvan húsz évig volt a tanács (SZDP-s) tagja, és bár nem mindig értettek egyet vele, a város lakóiért dolgozott, ezt köszönte meg neki a polgármester. Bálint Józsefnek – aki négy évig (MPP-s) alpolgármester is volt – szintén a konstruktív kritikákért mondott köszönetet, melyekre a továbbiakban is számít, akárcsak a tanácsaira, mert az esetenkénti súrlódások mellett jól tudtak együtt dolgozni. Egy másik volt (RMDSZ-es) alpolgármester, Tischler Ferenc sem lesz többé tanácstag, neki a szociális téren nyújtott segítségéért hálásak, hozzáértését ezután is igénybe kívánják venni. Kelemen Szilárd (RMDSZ-es) megyei tanácstagként folytatja, a város és a megye együttműködését fogja erősíteni. Andrei Cochiort (SZDP) nem mindig értették meg pontosan, most sem értik, hogy miért tartja illegálisnak ezt a tanácsülést, amelyre nem is jött el – sorolta Antal Árpád, végül pedig Gheorghe Ion (NLP-s) tanácstagnak is megköszönte a jó együttműködést, és biztosította a négy főről egy személyre apadó román frakciót, hogy a városban élő román közösség gondjaira ezután is odafigyelnek. Beszédét azzal zárta, hogy mindannyian együtt tették élhetőbbé a várost az elmúlt években.

Sztakics Éva még tisztségben levő alpolgármester röviden köszönte meg az együtt töltött éveket, a közös munkát és az eredményeket, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester pedig – szintén megköszönve a számára is tanulságos négy és fél évet – már a reménybeli folytatásról beszélt, biztosítva a leköszönő tanácstagokat arról, hogy bármikor felhívhatják.

Utolsóként Rodica Pârvan szólalt fel: „erősen szépen” megköszönte a polgármesternek, hogy volt bátorsága összehívni a testületet, amelynek szintén köszönetet mondott az együttműködésért. Nyilvánvaló, hogy mindannyian tiszteltük egymást, el tudtuk választani az embert a politikustól – jelentette ki, és hozzátette: a különböző vélemények ütköztetése a haladást szolgálják. Meg is nevettette a termet azzal, hogy húszévenként változott valami az életében, és kifejezte reményét, hogy fognak még találkozni, egészségben, örömmel együtt lenni, ha magszabadulunk a járványtól.

Az új, szeptemberben megválasztott tanács a tervek szerint hétfőn, október 26-án ül össze, szintén élőben, és a járványtani előírások betartásával teszik le az esküt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2155
szavazógép
2020-10-22: Közélet - Iochom István:

Harmadszor tett esküt Bokor Tibor (Kézdivásárhely)

Tegnap délben a világjárvány miatt nem a városháza díszteremében vagy a Vigadóban, hanem a kézdivásárhelyi városháza belső parkjában, Iulian-Constantin Todor kormánymegbízott, valamint két helyettese: Cosmin Boricean és Sergiu Mitroi jelenlé­tében alakult meg Kézdivásárhely új tanácsa. Letette a hivatali esküt Bokor Tibor, a céhes város harmadszor újraválasztott polgármestere és a megválasztott tizenhét tagú tanács tizenöt, a kézdivásárhelyi bíróság által eddig igazolt tagja. Az alakuló ülésen Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke is jelen volt.
2020-10-22: Közélet - Bokor Gábor:

Később választanak alpolgármestert (Eskütétel Kovásznán)

Kovásznán a városi művelődési ház Ignácz Rózsa Termében került sor tegnap a mandátumot nyert helyi tanácstagok és a polgármester eskütételére. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Iulian-Constantin Todor Kovászna megyei kormánymegbízott, együtt helyetteseivel, Cosmin Boriceanuval és Sergiu Mitroi-jal. A megyeházát Tamás Sándor megyeitanács-elnök képviselte. A gyűlést a rangidős tanácstag, Razda István (RMDSZ) vezette, a hagyományhoz híven a két legfiatalabb kollégája, Jeszenovics Károly és Jeszenovics Albert segítette a munkában.