Eskütétel KovásznánKésőbb választanak alpolgármestert

2020. október 22., csütörtök, Közélet

Kovásznán a városi művelődési ház Ignácz Rózsa Termében került sor tegnap a mandátumot nyert helyi tanácstagok és a polgármester eskütételére. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Iulian-Constantin Todor Kovászna megyei kormánymegbízott, együtt helyetteseivel, Cosmin Boriceanuval és Sergiu Mitroi-jal. A megyeházát Tamás Sándor megyeitanács-elnök képviselte. A gyűlést a rangidős tanácstag, Razda István (RMDSZ) vezette, a hagyományhoz híven a két legfiatalabb kollégája, Jeszenovics Károly és Jeszenovics Albert segítette a munkában.

A tanácsülés napirendjén két pont szerepelt, a mandátumot nyert önkormányzati képviselők, illetve a polgármester eskütétele. Nem kerülhetett sor a szakbizottságok megalakulására és az alpolgármester megválasztására, mert a 17 városatyából csak 15 volt jelen. Ferencz Botond (EMSZ) betegsége miatt nem lehetett jelen, az RMDSZ listáján egy hely üres maradt, mivel Gyerő József képviselői mandátumát nem érvényesítette a hatóság, ő az újabb polgármesteri tisztséget vállalta. Viszont nem léphetett helyébe a listán következő  Bodó Töhötöm sem, az ő mandátuma még igazolásra vár. Így Ferencz és Bodó a következő tanácsülésen teheti le az esküt, ezután kerülhet sor a szakbizottságok megalakulására, az alpolgármester nevesítésére és titkos szavazáson való megválasztására.

Az eskütétel utáni első felszólalásában Gyerő József elmondta, 76 százalékos fölénnyel nyerte a polgármester-választást, az emberek értékelték személyes hozzájárulását a város fejlődéséhez, jó szemmel nézték a tanáccsal, a polgármesteri hivatal alkalmazottjaival együtt végzett munkát. Ennek következménye, hogy nemcsak magyarok, hanem román nemzetiségű városlakók is rá adták voksukat. A továbbiakban is a város minden lakója, a fürdőváros érdekében kívánja végezni dolgát, jó együttműködést remél a tanáccsal való közös munkában, nem kér a politikai csatározásokból – hangsúlyozta. „Sok sikert kívánok mindannyiuknak. Hajrá!” – fejezte be beszédét.

Tamás Sándor gratulált a második mandátumát kezdő polgármesternek, a helyi tanácsnak is. Elmondta: eddig is jó volt az együttműködése a kovásznai városvezetéssel, további támogatásáról biztosította a jelenlévőket. Ugyanakkor köszönetet mondott minden kovásznai lakosnak, aki a megyei tanács elnöki tisztségéért folytatott versenyben rá adta a voksát. Közel kétezer szavazatról van szó, köztük román anyanyelvűekéről is – hangoztatta. „Mi mást kívánhatnék, mint jó sok munkát, amelynek értelme van” – zárta beszédét.

Molnár János, a tanács RMDSZ-frakciójának vezetője úgyszintén köszönetet mondott a szervezetre voksoló kovásznaiaknak. „Komoly erőfeszítést kell tennünk továbbra a város minden részének fejlesztése érdekében, beleértve Vajnafalvát, Csomakőröst és más részeket is. Mi a város választottjai vagyunk” – mutatott rá.

Az SZDP és az NLP részéről felszólaló tanácstagok a maguk során a megkezdett, tervezési szakaszban lévő munkálatok folytatásáról szóltak, de új tervek előkészítését is szorgalmazták.

Az eskütételt pezsgős koccintással zárták a jelenlévők.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2020-10-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elbúcsúzott a tanács egyharmada (Sepsiszentgyörgy)

Utolsó ülését tartotta meg tegnap a 2016-ban megválasztott sepsiszentgyörgyi tanács, amelynek 21 tagjából hét már nem kezd új mandátumot. A távozóknak Antal Árpád polgármester egyenként köszönte meg az együtt végzett munkát. Az ülés végén fénykép is készült a jelenlevőkről, természetesen maszkban.
2020-10-22: Közélet - :

Házhoz viszik a maszkokat

A jogosultak alig húsz százaléka vette át Sepsiszentgyörgyön az ingyenes védőmaszkokat, ezért az önkormányzat szerdától házhoz viszi azokat – tájékoztatott érdeklődésünkre Sztakics Éva alpolgármester.