Korlátozások újabb háromszéki településeken

2020. október 26., hétfő, Közélet

Immár Kilyén, Kézdialmás, Bélmező, Uzonkafürdő, Sepsibesenyő, Páké, Zalánpatak, Kézdiszentkereszt és Sepsiszentkirály is vörös besorolású településnek számít, miután mindegyikben meghaladta a három ezreléket a koronavírus-fertőzöttségi arány. A megyei vészhelyzeti bizottság október 22-i, majd 25-i határozatában rögzítette azokat a megszorító intézkedéseket, melyek a járvány megfékezését célozzák. Megyeszinten az előző 14 napban regisztrált, ezer lakosra eső új megbetegedések száma meghaladta a kettőt.

  • Kilyén. Albert Levente felvétele
    Kilyén. Albert Levente felvétele

A kormánybiztosi hivatal honlapján közzétett dokumentum szerint az említett településeken kötelező a maszkviselés minden ötévesnél idősebb lakos számára zárt és nyílt közterületen egyaránt, a tanintézmények bezárnak, és két hétig távoktatásra térnek át minden oktatási intézményben.

Tilos magánrendezvényeket szervezni, a vendéglők, bárok belső tereikben nem fogadhatnak vendégeket, erre kizárólag a teraszokon van lehetőség távolságtartással, korlátozott számú vendéggel az asztaloknál, a panziók pedig csak szállóvendégeik étkezését bonyolíthatják le. Egyházi rendezvényeken csak a helybéliek vehetnek részt, a szabadban végzett sporttevékenységeken legtöbb tíz személy részvétele engedélyezett. Korlátozzák továbbá a köztéri csoportosulásokat is, szabadban legfennebb hat, nem egy családból származó személy közlekedhet csoportban. A járványügyi szűrés elvégzését cégek, közintézmények számára ezeken a településeken is kötelezővé tették, és a hatóságok azt is ajánlják, ahol tehetik, szervezzék át a munkavégzést: dolgozzanak otthonról, esetleg váltásokban, hogy elkerülhető legyen a tömeg kialakulása.

 

Félszáz tanintézmény vörös
Október 26-tól összesen ötven háromszéki óvodában és iskolában kezdődik vörös forgatókönyv szerint, azaz virtuális térben az oktatás – derült ki a kormánybiztosi hivatal által közzétett határozatból. A megye háromszáz tanintézményének kevéssel több mint felében tanítanak hagyományos módon, gyermekek és pedagógusok részvételével, a hibrid forgatókönyvet további 94 intézményben alkalmazzák. A koronavírus terjedése miatt október 26-tól 14 napig távoktatásra térnek át az illyefalvi Gál Dániel Óvodában, illetve Kökösben a Gábor Áron-iskola összevont, előkészítő és első osztályában is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-10-26: Közélet - :

Két baleset, egy törvényszegés

Két, könnyebb sérülést okozó baleset is történt október 22-én kora délután megyénkben. 15 óra tájban Kézdivásárhelyen a Gyárak utcájában egy Brassó felől jövő gépkocsi 22 éves sofőrje nem adott elsőbbséget a megfelelően kijelölt gyalogátjáróra lelépő 18 éves lánynak, és elsodorta.
2020-10-26: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Béke lesz, mert fegyverkezünk

Négyévi politikai békét, stabilitást és soha nem látott fejlődési lehetőségeket ígért Ludovic Orban szombaton, az Arad megyei tanács beiktatásán. A kormányfő szerint Románia – részint „geostratégiai pozíciója”, részint a világgazdasági folyamatok, ezen belül pedig a rendelkezésére álló, példátlanul magas (80 milliárd eurót meghaladó) európai alapok miatt – Közép-Kelet Európa „egyfajta tigrise” lehet, és a „legfejlettebb európai államok egyike”.