Megalakult Sepsiszentgyörgy új tanácsa

2020. október 26., hétfő, Közélet

Többet fogunk tenni, mint amennyiről a kampányban beszéltünk, rengeteg tervünk van – jelentette ki Sepsiszentgyörgy polgármestere hétfőn, az új tanács alakuló ülésén az eskütétel után, még egyszer megköszönve a bizalmat a választóknak. Antal Árpád András negyedik mandátumát kezdi egy olyan tanáccsal, amelynek 21 tagja közül 18 az RMDSZ zászlaja alatt jutott be, 2 az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben, egy pedig a kormányzó Nemzeti Liberális Párt képviselője. A testület egyharmada, 7 tanácstag első mandátumát kezdi.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

Hétfőn 17-en voltak jelen, és 16-on magyarul is elmondták, hogy az alkotmányt és a törvényeket betartva legjobb tudásuk szerint, jóhiszeműen fogják szolgálni a várost és lakóit. Az ülést Cserey Zoltán korelnök vezette le két legfiatalabb társa, Vargha Fruzsina és Sipos Dóra Viola segítségével.

A beiktatáson részt vett Iulian Constantin Todor prefektus és mindkét alprefektus, valamint Tamás Sándor megyei tanácselnök is. A kormánymegbízott gratulált a választási eredményekhez, sikert kívánt a folyamatban levő projektek befejezéséhez és az újak megvalósításához is, és kifejezte reményét, hogy partnerek lesznek a koronavírus-járvány leküzdésében, jelenleg ugyanis Sepsiszentgyörgy fertőzöttségi mutatója „elég aggasztó”.

A sepsiszentgyörgyi bíróság mandátumigazoló döntését Kulcsár Tünde városi jegyző olvasta fel. Mivel két visszalépő is volt – Antal Árpád polgármester és Jakab István Barna, akit a napokban választottak a megyei tanács új alelnökévé –, első körben 19 tanácstag kapta meg a határozatot arról, hogy kenyérbe léphet. Ketten igazoltan hiányoztak, így ők később teszik le az esküt, azokkal együtt, akiknek mandátumát ezután igazolja a bíróság. A felesküdött tanácstagok a következők: Ambrus Zsombor, Cserey Zoltán, Debreczeni László, Ferenczi Ágnes Kamilla, József Álmos, Kondor Ágota, Kiss-Bartha Annamária, Lakatos László, Magyarosi Imola Piroska, Sipos Dóra Viola, Székely Kincső, Tóth-Birtan Csaba, Vargha Fruzsina, Zsigmond József (RMDSZ), Kolcza István és Tatár Imola (EMSZ), illetve Comăneci Liviu Vasile (NLP). Hátravan még Jánó Mihály, Vajna László, Jancsó Éva és Csatlós László eskütétele, illetve az alpolgármesterek megválasztása, habár jelöltekről még nem esett szó.

A ceremónia lejártával Kulcsár Tünde felhívta a figyelmet az összeférhetetlenségi törvény előírásaira, illetve arra, hogy senki nem vehet részt olyan határozat-tervezet kidolgozásában, amely személyesen érinti, és nem is szavazhat róla.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2020-10-26: Belföld - :

Összességében kevés, arányaiban sok az új eset

A szombat délelőtt – vasárnap délelőtti időszakban a hétvégi ritmusnak megfelelő, azaz nagyon kevés – mindössze 8709 – koronavírus-tesztet végeztek országszerte, azonban az eredmények több mint 30 százaléka pozitív lett: a stratégiai kommunikációs törzs mai jelentése szerint 2844 új esettel immár 212 492-re nőtt a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma.
2020-10-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
JOANNES KÁJONI 390 – SZABADTÉRI VÁNDORKIÁLLÍTÁS. A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A szabadtéri vándorkiállítás, melyhez minden korosztályt megszólító animáció is tartozik, november 5-ig tekinthető meg Sepsiszentgyörgy főterén.