Beiktatták Soós Zoltán polgármestertMarosvásárhely mindenkié

2020. október 27., kedd, Belföld

Kulturális sokszínűséget, a közösség döntésekbe való bevonását és átláthatóságot ígért tegnapi beiktatásán Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

  • Fotó: Facebook
    Fotó: Facebook

Beköszönő beszédében kijelentette: Marosvásárhely nem magyar kézbe került a szeptemberi választásokon, hanem a vásárhelyiek kezébe.

Nyomatékosította, hogy változást akar, és kezet nyújt azoknak is, akik szintén változást akartak, de úgy érezték, hogy egy magyar jelöltre nem szavazhatnak. Megemlítette: a városban hagyománya van a harcnak és konfliktusnak, de van hagyománya az építkezésnek is, és számára a változás az építkezést jelenti. Úgy értékelte: azért tehette le a polgármesteri esküt, mert Marosvásárhely polgárai „a reményt választották a tespedés helyett, a változásba vetett hitet részesítették előnyben a széthúzás és a megosztó politika helyett”.

Soós Zoltán nem ígérte, hogy az új városvezetés nem fog hibázni, és nem fog érdekeket sérteni, vitatható döntéseket hozni. „Csak azt ígérhetem, hogy mindig őszinték leszünk, és lesz erőnk belátni és kijavítani, amikor hibázunk” – jelentette ki.

Öt elvet sorolt fel, amelyekhez a következő években „foggal-körömmel” ragaszkodni kíván. Első elvként azt említette, hogy Marosvásárhelyen nincsenek első és másodrangú állampolgárok, a város mindenkié. Második elvként hozzátette: a városi tanácsnak nem üzleti vagy pártérdekeket, hanem az itt lakók érdekeit kell szolgálnia. Harmadik elvként a kulturális sokszínűségbe vetett hitét hangoztatta. Hozzátette: őrizni fogja a hagyományokat és ösztönözni Marosvásárhely kultúrateremtő szerepét. Negyedikként azt hangoztatta, hogy minden jelentősebb döntés előtt ki kell kérni az érintettek véleményét. Ötödik elvként kijelentette: Marosvásárhelynek nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie úgy, hogy minden közérdekű adat nyilvános és könnyen hozzáférhető legyen.

A 23 tagú helyi tanácsba az RMDSZ 11, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) 4, a Szociáldemokrata Párt (SZDP), a Szabad Emberek Pártja (POL), a Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt (NMP) két-két képviselőt juttatott be. A tanács tegnapi alakuló ülésén elhangzott: a bíróság nem igazolta az NMP szélsőségesen magyarellenes jelöltjének, Marius Pașcannak a mandátumát.

A városi tanács továbbra is törékeny magyar többséggel működik, hiszen az RMDSZ mellett az önmagát román–magyar vegyes pártként meghatározó POL színeiben is mandátumhoz jutott egy magyar jelölt. A városi tanács alakuló ülésén a magyar önkormányzati képviselők románul és magyarul is elmondták az eskü szövegét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2156
szavazógép
2020-10-27: Gazdakör - :

Hanyatlóban az állattenyésztés

Az állattenyésztés a hazai gazdaság fontos ágazata, ennek ellenére a mezőgazdasági termelésben mért részaránya folyamatosan csökken, történelmi minimumra esett vissza (27,7 százalékkal) – áll a Transilvania Bank elemzésében.
2020-10-27: Belföld - :

Hírsaláta

HATÓSÁGI FELÜGYELETBEN A POLGÁRMESTER. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vádat emelt George Scripcaru, Brassó leköszönő polgármestere ellen. Scripcarut azzal vádolják, hogy augusztus 12-én megfenyegette annak a cégnek az egyik alkalmazottját, amely a közszállítási buszokon történő reklámozással foglalkozott.