Ukrajna kitámadta Magyarországot

2020. október 27., kedd, Világfigyelő

A kijevi külügyminisztérium a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet vasárnap este kiadott nyilatkozatában, „kemény reakciót” helyezve kilátásba. Tegnap már be is kérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki. Az ukrán külügy arra reagált, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

  • Brenzovics László KMKSZ-elnök és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.  Fotó: MTI
    Brenzovics László KMKSZ-elnök és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Fotó: MTI

A határon túli magyaroknak minél többen ott kell lenniük az ukrajnai önkormányzati választáson, hogy ne dönthessenek a kárpátaljai magyarokról a kárpátaljai magyarok nélkül – írta a magyar külgazdasági és külügyminiszter vasárnap reggel közösségi oldalán. Szijjártó Péter bejegyzésében úgy fogalmazott: újabb fontos választás lesz vasárnap a határon túl élő magyarság szempontjából. Reményeit fejezte ki, hogy az ukrajnai önkormányzati választáson minél több magyar leadja a szavazatát, hiszen csak így biztosítható, hogy a jövőben is legyen beleszólásuk saját közösségük jövőjének alakításába. Kiemelte: egyetlen magyar szervezet, a KMKSZ indul a Kárpátaljai Megyei Tanácsba való bejutásért, és rossz lenne, ha a magyarok megyei szintű képviselet nélkül maradnának. Beregszászon Babják Zoltán polgármester remek munkát végzett, jó lenne, ha folytathatná – vélekedett. Hangsúlyozta azt is: azok a kárpátaljaiak, akik Magyarországon tartózkodnak, hazamehetnek szavazni és visszatéréskor mentesülnek a karanténkötelezettség alól, a könnyebb átjutás érdekében pedig ismét üzemel a barabási határátkelő.

Az ukrán külügyminisztérium élesen reagált a magyar politikus felhívására. Közölték: nem pusztán csalódottak a magyar tárcavezető kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar–ukrán tárgyalásokat. „Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán–magyar kapcsolatokban fennálló problémákra” – hangsúlyozta a kijevi minisztérium. Nyilatkozatában a tárca leszögezte, hogy a magyar fél által tett kijelentéseket elfogadhatatlanoknak tartja és „kemény reakciót” helyezett kilátásba. „Megállapítjuk, hogy Budapest figyelmen kívül hagyta Kijev többszöri felszólítását, hogy hagyjon fel a jogállamiság és a jószomszédi kapcsolatok elveinek figyelmen kívül hagyásával, és tartsa tiszteletben Ukrajna törvényeit... Elfogadhatatlan Budapestről súgni a választóknak, ez megsérti az ukrán jogszabályokat, az ukrán félnek nem marad más választása, mint hogy keményen reagáljon az ilyen lépésekre a bevett nemzetközi gyakorlatnak és Ukrajna jogszabályainak megfelelően. Az érzelmek túlfűtése a magyar fél részéről, valamint az ukrán állampolgárok arra való provokálása, hogy ne tartsák be Ukrajna alkotmányát és törvényeit, kudarcra van ítélve” – áll a nyilatkozatban.

Ami a választások eredményét illeti, az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) közlése szerint 3–5 napra van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák a vasárnap megtartott helyhatósági voksolásról beérkezett szavazatokat. Egyelőre a CVK a részvételi arányt hozta nyilvánosságra, amely az idei helyhatósági választásokon 36,88 százalék volt, azaz mintegy 10,5 millió ukrán választó járult az urnákhoz. Ez az arány jelentősen alulmaradt a 2015-ös helyhatósági választásokétól, akkor ugyanis a részvétel 46,62 százalékos volt, a 2019-es elnökválasztás első fordulójában pedig meghaladta a 63,5 százalékot.
Vasárnap megyei, járási és települési – egyes nagyvárosokban kerületi – tanácsok, azaz önkormányzatok tagjait, valamint polgármestereket választottak Ukrajnában.

A Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett exit poll-felmérés szerint Vitalij Klicsko, Kijev jelenlegi vezetője magasan, 47,8 százalékkal vezet a főpolgármester-jelöltek között, a második helyen Olekszandr Popov, a főváros korábbi „első embere”, a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért párt jelöltje végzett 8,6 százalékkal. A kijevi városi tanácsválasztáson úgyszintén Klicsko Udar (Ütés) pártja végzett az élen 21,3 százalékkal. A Petro Porosenko volt államfő vezette Európai Szolidaritás 18, az államfő mögött álló Nép Szolgája párt 9,5, a Hang párt 7,2, az Olekszandr Omelcsenko vezette Egység párt 6,8, az Ellenzéki Platform 6,7, Julija Timosenko Haza pártja pedig 6,6 százalékot szerzett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4564
szavazógép
2020-10-27: Belföld - :

Érvényes a mandátuma

Elfoglalhatja Nicuşor Dan a bukaresti főpolgármesteri tisztséget, miután a fővárosi ítélőtábla végleges döntésében elutasította a mandátumának érvénytelenítését kérő 52 fellebbezést.
2020-10-27: Világfigyelő - :

Erdogan bojkottra buzdít és nekiment Macronnak

Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket, miután Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően. Erdogan az ankarai államfői palotában egy Mohamed-prófétáról szóló programsorozat megnyitóján ismét azt a megjegyzést tette, hogy „Macron elmeállapota vizsgálatra szorul”.