Földgázra pályáznak Uzonban

2020. október 27., kedd, Közélet

Földgázhálózat kiépítésének finanszírozására pályázik Uzon község polgármesteri hivatala. Beszerezték a megyei és állami szervektől szükséges jóváhagyásokat, a pályázat révén az Európai Unió költségvetéséből számítanak vissza nem térítendő támogatásra.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A megpá­lyázott támogatás 7,68 millió euró, a dokumentációt az Európai Alapok Minisztériumának internetes oldalára töltötték fel – tudtuk meg Ráduly István polgármestertől. Felemelt fejjel és földgázos projekttel léptek az új mandátumba – értékelt az újraválasztott községvezető. A pályázat dokumentációja közel ezer oldalt tesz ki.

A tervek szerint Illyefalvától Uzonig hét és fél kilométeres távon magas nyomású gázvezetéket építenek. A község öt településén negyven kilométernyi elosztási rendszert fektetnek le, ez 2300 porta gázzal való ellátását oldja meg. Több hasonló pályázatot iktattak az országban, Uzonnak olyan városokkal kell versenyeznie, mint Brassó, Konstanca vagy Kolozsvár.

Ráduly hangsúlyozta: a dokumentáció összeállításában, a szükséges jóváhagyások megszerzésében nagy támogatást kaptak a megyei tanácstól, a környezetvédelmi hatóságtól, más, érintett intézménytől, a községháza négy alkalmazottja dolgozott azon, hogy leadhassák a pályázatot.
Uzon községben az utóbbi öt évben 27 projekt támogatását nyerték el, ezek összértéke közel 14 millió euró.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2619
szavazógép
2020-10-27: Közélet - Iochom István:

Felavatták a Kiss Lázár Termet (Nagy Mózes Elméleti Líceum)

Háromszék legrégebbi középiskolája, a Nagy Mózes ferences szerzetes által alapított kantai alma mater május 22-én ünnepelte volna fennállásának 340. évfordulóját, ekkorra tervezték a főépület első emeletén található Kiss Lázár Terem avatóját, de a világjárvány miatt erre csak vasárnap kerülhetett sor. A kantai Szentháromság római katolikus templomban celebrált szentmise után ünnepélyes keretek között, kisszámú résztvevővel felavatták a termet és a bronzba öntött Kiss Lázár-domborművet. A 85 esztendővel ezelőtt – 1935. október 26-án – Bélafalván született Kiss Lázár (1935–1997) jeles magyartanár és művelődésszervező emlékét Bejan András igazgató kezdeményezésére őrzi majd különálló terem. Erre a célra az egykori tanárit alakították át, ahol a lépcsőzetesen emelkedő teremben hatvan kényelmes szék kapott helyet.
2020-10-27: Közélet - Iochom István:

Nevet kapott a műjégpálya

A világjárvány miatt a múlt héten különösebb ünnepség nélkül került fel a műjégpálya homlokzatára Deme László neve.