Hírsaláta

2020. október 28., szerda, Belföld

JÓ HELY AZ A PARLAMENT, az ember hosszú évekig nyugodtan elüldögélhet ott, ha meghúzza magát – ezt bizonyítja Irinel Stativă Vaslui megyei képviselő esete is, aki 2006 óta, amióta a Szociáldemokrata Párt színeiben Vaslui megyei képviselőként bekerült a törvényhozásba, nem a szószátyárságával tűnt ki.

  • Irinel Stativa / Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
    Irinel Stativa / Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

A jegyzőkönyv tanúsága szerint tizennégy év alatt összességében mintegy tizenhat percnyit beszélt, beleértve ebbe a képviselői eskü felmondását, valamint az „Igen, támogatom”, illetve az „Ellenzem” megszólalásokat is. Irinel úr bár a törvényhozásban nem jeleskedett, azért mégis gondoskodott arról, hogy neve ismert legyen: ő volt az, aki még a nyáron Bukarestben botrányt okozott, mivel maszk nélkül tért be egy másik képviselőtársával egy gyorsétterembe, majd amikor az elárusító figyelmeztette őket, kötekedni kezdett – nemcsak az eladóval, hanem a helyszínre kiérkező rendőrökkel is. Bár akkor Marcel Ciolacu pártelnök arról beszélt, ilyen magatartás után nem érdemel képviselői mandátumot – Stativă most újra elindul a választáson egy jó kis parlamenti helyért. És hát az előzmények ismeretében igaza van. Elvégre eddigi pályafutása alapján talán a parlamenti padsorokban ülve okozza a legkevesebb kárt. (Főtér)

LASSAN ŐRÖLNEK AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS MALMAI. Mintegy 15,5 millió euró kártérítés kifizetésére ítélte Romániát az Európai Emberi Jogi Bíróság összesen 103 ingatlan-visszaszolgáltatási perben a tulajdonhoz való jog megsértése miatt, és mindössze három hónap haladékot adott a megkárosítottak kárpótlására. A szeptember végén hozott ítéletek abból a szempontból is precedensértékűek, hogy nem bízták az államra az ingatlanok értékbecslését, hanem az aktuális piaci áron kell kifizetni a kárvallottakat. A megítélt hatalmas összegű kártérítésből több mint félmillió euró Bihar megyei, illetve nagyváradi kötődésű tulajdonosoknak jár, a legnagyobb összeget – 275 ezer eurót – egy olyan idős nő kapta, aki négy egykori lakásának visszaszolgáltatása miatt fordult a strasbourgi székhelyű emberi jogi bírósághoz. Ez az asszony tartja egyébként az egyik negatív rekordot is az elbírálások történetében: 1996 óta harcol azért, hogy visszakapja jogos tulajdonát. Amikor elkezdte a pereskedést a román állammal, 51 esztendős volt, ma pedig már 75 éves. Előbb az igazságszolgáltatás valamennyi lépcsőfokát végigjárta Romániában és megtapasztalta a bürokrácia minden velejáróját, de mégsem járt sikerrel. 2004-ben fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz az ügy kedvező rendezése érdekében, amire mostanáig további 16 évet kellett várnia. (Maszol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2020-10-28: Belföld - :

Koronavírus: száznál több halott egy nap alatt, kapacitása felső határához közelít az ellátórendszer

A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) tegnapi jelentése szerint a hétfő délelőtt – kedd délelőtti időszakban közel 29 ezer tesztet végeztek el országszerte, ezekből 4724 pozitív lett. Kovászna megyéből 49 új esetet jelentettek ez időszak alatt. Nagyon magas a másodszori pozitív teszteredmények száma: 1084, ebből 12 esetet Háromszékről jelentettek. Az új esetekkel, illetve a másodszori pozitív tesztek számával Kovászna megyében a fertőzöttségi mutató ismét emelkedett, a hétfői 1,83-ról 1,91-re. Negatív rekordot ért el az egy nap alatt elhunytak száma: a járvány kezdete óta először haladta meg a százat, a 104 áldozat közt van háromszéki is: a prefektúra legfrissebb (hétfői) közleménye szerint október 23-án hunyt el egy 78 éves kovásznai férfi. A kórházi kezelésre szoruló betegek száma enyhén emelkedett (10 726-ról 10 758-ra), a súlyos esetek száma stagnál (jelenleg 824 páciens fekszik intenzív osztályon, eggyel több, mint egy nappal korábban).
2020-10-28: Belföld - :

A vírus növelte a hiányt

Az idei első kilenc hónapban 62,27 milliárd lej (12,77 milliárd euró) volt az államháztartás hiánya, ami a bruttó hazai termék (GDP) 6,36 százaléka. Florin Cîțu pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a hiány fele adódott abból, hogy kedvezmények formájában segítették a cégeket, beruházásokat hajtottak végre, illetve más rendkívüli kiadások is terhelték az államháztartást a koronavírus-járvány miatt.