A vírus növelte a hiányt

2020. október 28., szerda, Belföld

Az idei első kilenc hónapban 62,27 milliárd lej (12,77 milliárd euró) volt az államháztartás hiánya, ami a bruttó hazai termék (GDP) 6,36 százaléka. Florin Cîțu pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a hiány fele adódott abból, hogy kedvezmények formájában segítették a cégeket, beruházásokat hajtottak végre, illetve más rendkívüli kiadások is terhelték az államháztartást a koronavírus-járvány miatt.

A bevételek elérték a 227,72 milliárd lejt (46,72 milliárd euró), ami 0,4 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakban az államháztartásba befolyt összegtől, míg a kiadások 15,4 százalékkal, 294,99 milliárd lejre (60,52 milliárd euró) nőttek. A személyzeti kiadások 6,5 százalékkal, 80,99 milliárd lejre emelkedtek, működési költségekre 12,7 százalékkal, 39,61 milliárd lejjel többet fordítottak, míg a szociális juttatások 22,9 százalékkal, 104 milliárd lejre nőttek. Ez utóbbiak tartalmazzák az idén szeptemberben végrehajtott 14 százalékos nyugdíjemelés hatását is. A kormány idén 3,8 százalékos gazdasági visszaesés mellett 8,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2020-10-28: Belföld - :

Hírsaláta

JÓ HELY AZ A PARLAMENT, az ember hosszú évekig nyugodtan elüldögélhet ott, ha meghúzza magát – ezt bizonyítja Irinel Stativă Vaslui megyei képviselő esete is, aki 2006 óta, amióta a Szociáldemokrata Párt színeiben Vaslui megyei képviselőként bekerült a törvényhozásba, nem a szószátyárságával tűnt ki.
2020-10-28: Belföld - :

Ingyenes szűrővizsgálatok

Döntő házként fogadta el tegnap a képviselőház az RMDSZ-nek azt a törvénytervezetét, amelynek értelmében az állami egészségügyi biztosítással rendelkező személyeknek joguk van ingyenes szűrővizsgálatokra.