Jól szerepelt a választáson a KMKSZSzijjártó Péter visszavág

2020. október 28., szerda, Világfigyelő

Miközben a kárpátaljai magyarság legerősebb érdekvédelmi szervezete jó eredményt ért el az ukrajnai helyhatósági választásokon, folytatódik a diplomáciai csörte Magyarország és Ukrajna között. A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem – szögezte le Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Facebook-oldalán válaszként az ukrán külügyminisztérium azon gesztusára, hogy bekérették a magyar nagykövetet, továbbá a belügyekbe való beavatkozással vádolták Magyarországot.

Szijjártó Péter a közzétett videóban ismertette: az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet, és azt a döntést hozta nyilvánosságra, hogy két magyar – valószínűleg kormányzati – tisztségviselőt ki akar tiltani Ukrajnából arra hivatkozva, hogy beleavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba.

A miniszter azt mondta: nem tudja, mire gondoltak beleavatkozás alatt. Arra, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a kárpátaljai kórházak fenntartásáért és a koronavírusos betegek ellátásáért, arra, hogy Magyarország az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak a tranzitálást Nyugat-Európa felé vagy arra, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó vizének tisztítását? – sorolta.

Szerinte „szánalmas és nonszensz” a döntés, amely azt üzeni, hogy Ukrajna lemondott az európai és euroatlanti integrációért tett eddigi erőfeszítéseiről, és arról, hogy Magyarország támogassa ebben, mivel az Európai Unióban és a NATO-ban minden tagállam egybehangzó támogatására van szükség ahhoz, hogy új országokkal szorosabbra fűzzék az együttműködést. Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország továbbra is készen áll a jószomszédi viszonyra és a párbeszédre, de az elmúlt időszak azt mutatja, hogy ez a szándék egyoldalú.

A miniszter a kárpátaljai magyarokat a kormány teljes körű támogatásáról és együttműködési szándékáról biztosította, valamint ismét gratulált a KMKSZ „történelmi, átütő sikeréhez” az ukrajnai önkormányzati választásokon. A Kárpátalján elért eredmények világossá teszik, hogy a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz a térség jövőjének tekintetében a következő időszakban is – mondta Szijjártó Péter.

Az eredményeket értékelve Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke tegnap kijelentette: Kárpátalján a magyar kisebbségnek sikerült megőriznie korábbi pozícióit a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választásokon. Hivatalos eredményt az ukrán központi választási bizottság várhatóan csak november 6-án közöl, ám a KMKSZ saját, úgynevezett párhuzamos szavazatszámlálása alapján – amelyet más pártok hasonló szavazatszámlálása is alátámasztott – a szervezet bejutott, és a mostanival megegyező számú, azaz nyolc képviselője lehet a 63 tagú kárpátaljai megyei tanácsban. Babják Zoltán is megőrizte polgármesteri székét Beregszászon. Ezenfelül hét kistérségben győztek magyar jelöltek. „Minden olyan helyen, ahol a magyarság jelentős számban van jelen, minden szinten a KMKSZ képviseltetni fogja magát. Minden politikai célt, amelyet a helyhatósági választások előtt kitűztünk magunknak, sikerült megvalósítani” – összegezte Brenzovics László.

Az eredményhez gratulált Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, és azt történelmi győzelemként értékelte Potápi Árpád János, a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán elmondta, több Kárpát-medencei területet érintettek idén a választások, és ahol a magyarság összefogott, ott nem maradt el a siker. Ukrajnában az országos részvételi arány elég alacsony volt, valamivel több mint 37 százalék, ezt meghaladta a kárpátaljai részvétel, ami 41,25 százalékos volt. Ennek oka, hogy Kárpátalja alapvetően nemzetiségi terület, és a KMKSZ jó mozgósítási munkát végzett. Kitért arra is: a kárpátaljai magyarságot kedvezőtlenül érintik az újonnan kialakított választókerületek, de a megváltozott körülményekhez jól tudott alkalmazkodni a magyarság. Tíz pártból nyolc került be a megyei tanácsba, köztük a KMKSZ. Az öt évvel ezelőtti történelmi sikert meg tudták ismételni – jelezte, kitérve arra, hogy hét helyen lesz magyar polgármester. A KMKSZ a magyar kormány szövetségese, közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni – mondta az államtitkár, aki a további együttműködésben bízva minden segítséget felajánlott a KMKSZ-nek, és az ott élő magyarságnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4564
szavazógép
2020-10-28: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: szorítunk Donald Trumpnak (Felavatták George H. W. Bush szobrát Budapesten)

Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét. A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Áder János államfő adományozta és a kormányfő adta át a diplomatának a Karmelita kolostorban. Ugyancsak tegnap felavatták George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát Budapesten a Szabadság téren.
2020-10-28: Közélet - Fekete Réka:

Az alkalmazottak többsége koronavírusos (Nehéz helyzetben a Zathureczky Berta idősotthon)

Soha nem volt ilyen nehéz helyzetben a sepsiszentgyörgyi idősek otthona, mint jelenleg, mivel huszonhárom helyett alig kilencen dolgoznak. Négy asszisztens helyett ketten látják el az egészségügyi feladatokat, négy ápolóból egy maradt, három szakácsból szintén egy, az igazgató beszerzéssel is foglalkozik, két takarító és két kapus még a helyén van.