Nehéz helyzetben a Zathureczky Berta idősotthonAz alkalmazottak többsége koronavírusos

2020. október 28., szerda, Közélet

Soha nem volt ilyen nehéz helyzetben a sepsiszentgyörgyi idősek otthona, mint jelenleg, mivel huszonhárom helyett alig kilencen dolgoznak. Négy asszisztens helyett ketten látják el az egészségügyi feladatokat, négy ápolóból egy maradt, három szakácsból szintén egy, az igazgató beszerzéssel is foglalkozik, két takarító és két kapus még a helyén van. 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A hétfői rutintesztelés során tizenegy munkatársuk eredménye pozitív a vizsgált tizenkilencből, ami az érintettek munkából való kiesését jelenti két hétre, helyettesítésük pedig óriási gondot jelent, már tegnap estétől kellett pótolni a szolgálatosokat.

Klárik Mária, az idősek otthona igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy rendkívüli helyzet alakult ki az intézményben, mert nagyon sok munkatársuk karanténba kényszerült pozitív teszteredmény miatt, annak ellenére, hogy nem betegek, a bentlakókat pedig éppen úgy el kell látni, mintha mindenki dolgozna. A hét koronavírusos bentlakónak nincsenek tünetei, jól vannak, de hozzájuk csak védőfelszerelésben lehet bemenni, ezenkívül hat lakójuk ágyban fekvő, akiket el kell látni, a jelenlegi állománnyal ez képtelenség – mondotta. Az intézményvezető a polgármesteri hivataltól kért segítséget, mivel egységük az önkormányzat fenntartása alá tartozik, de ha át is helyeznek személyeket a szociális igazgatóságról, az ő betanításuk beletelik néhány napba, és nekik azonnal kell a segítség – ecsetelte az igazgató. Annyira súlyos a helyzet, hogy Klárik Mária arra számított, már kedd délutántól besegít egy új asszisztens és ápoló, mert akik szolgálatban vannak egy teljes napja, alig bírják a terhelést. Félő, ha ők is kiesnek, egyszerűen nem lesz, aki dolgozzon – mondotta.

A hosszan tartó járványhelyzet, a bezártság, a hozzátartozóktól való elzártság miatt a bentlakó idősek lelki és fizikai állapota egyre hanyatlik, eddig soha nem tapasztalt hangulatromlással szembesülnek, nehéz reményt nyújtani a jelenlegi járványügyi helyzetben – összegzett Klárik Mária.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2020-10-28: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter visszavág (Jól szerepelt a választáson a KMKSZ)

Miközben a kárpátaljai magyarság legerősebb érdekvédelmi szervezete jó eredményt ért el az ukrajnai helyhatósági választásokon, folytatódik a diplomáciai csörte Magyarország és Ukrajna között. A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem – szögezte le Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Facebook-oldalán válaszként az ukrán külügyminisztérium azon gesztusára, hogy bekérették a magyar nagykövetet, továbbá a belügyekbe való beavatkozással vádolták Magyarországot.
2020-10-28: Közélet - Iochom István:

Ismét fizetni kell a parkolásért Kézdivásárhelyen

A szükségállapot, majd a vészhelyzet idejére Kézdivásárhely önkormányzata közel nyolc hónapja ingyenessé tette a parkolást Kézdivásárhelyen. A szolgáltatásért november másodikától, hétfőtől újra fizetni kell.