Gyorsabban juthatunk be laboratóriumi vizsgálatokra

2020. október 28., szerda, Közélet

Szeptembertől közel 40 százalékkal több pénz jut év végéig paraklinikai vizsgálatokra Kovászna megyében, mint a korábbi hónapokban, de bizonyos betegkategóriák esetében ezen felül is elszámolható a vizsgálatok ellenértéke, ami azt is eredményezi, hogy az érintetteknek nem kell hetekig várakozniuk laboratóriumi és képalkotói vizsgálatokra amiatt, mert elfogyott az adott hónapra kiutalt összeg. A vonatkozó rendelkezésekről Dragoș Tatut, a megyei egészségbiztosítási pénztár elnökét kérdeztük.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A paraklinikai vizsgálatok megemelt havi pénzkeretének elköltését két tényező is befolyásolja. Az egyik a laboratóriumok, imagisztikai diagnosztikai központok kapacitása, ami korlátozott, rá­adásul a jelen járványügyi helyzetben úgy kell működniük, hogy a különböző kategóriájú páciensek között több időt vesz fel a teljes fertőtlenítés. Másrészt a lakosság nagyon megfontolja, hogy milyen esetben jelentkezik vizsgálatra, mert fél a koronavírus-fertőzéstől, és amit lehet, elhalaszt későbbre – mondotta Dragoș Tatu. Ez nem azt jelenti, hogy év végéig nem lehet elkölteni a kiutalt kiegészítést, de van olyan kórház Háromszéken, ahol jelezték, hogy szeptemberben nem használták ki a laboratórium rendelkezésére álló pénzkeretet. 

Megjegyezzük, a megyei kórház laboratóriuma, ahol a korszerű felszerelés adta körülmények között talán a legszélesebb körű vizsgálatokra lenne lehetőség, nem élhet ezzel a keretbővítéssel, a korábbi, elégtelen pénzkeretre sem pályázhatott az elmúlt években és jelenleg sem, mert nem rendelkezik azzal az engedéllyel, minősítéssel, ami ehhez szükséges. A kórház laboratóriuma jelenleg a jövendőbeli sürgősségnek szánt felületen működik, amikor a végleges helyére költözhet, és adottak lesznek a feltételek az akkreditációra, élnek a lehetőséggel, és azonnal kérelmezik azt – tudtuk meg András-Nagy Róbert kórházmenedzsertől.

Egy másik pénzügyi lehetőség keretbővítésre – amit egy október eleji kormányhatározattal (820-as) szabályoztak és amelynek a gyakorlati útmutatóit a napokban hozták nyilvánosságra – arról szól, hogy a koronavírussal fertőzött kórházban kezelt betegek utánkövetése érdekében végzett vizsgálatok, valamint az onkológiai, szívérrendszeri, diabéteszes, ritka és agyérrendszeri betegségben szenvedők, neurológiai betegek számára végzett, szakorvos által előírt vizsgálatokat nem korlátozza a pénzügyi keret, ami azt is jelentheti, hogy ezen betegeknek nem kell hetekig várniuk a szóban forgó vizsgálatra.

Dragoș Tatu lapunknak elmondta, ezeket a vizsgálatokat csak szakorvos írhatja fel, illetve a családorvos, ha arra kompetenciája van, és valóban azt jelenti, hogy az illető laboratórium vagy imagisztikai központ fizikai kapacitása függvényében tudják fogadni az érintett pácienseket, nem kell várni arra, hogy a következő havi pénzkeretből erre jusson. Ez sok páciensnek jelenthet nagy előnyt betegsége követésében, hiszen az idő minden esetben döntő a helyzetfelmérésben és a további kezelés felállításában. Tatu kitért arra, ezekről a vizsgálatokról a szolgáltatók külön nyilvántartást vezetnek, a családorvosok pedig a vonatkozó küldőpapírokat szintén külön jegyzik a kormányhatározat gyakorlati útmutatójában megadott kódrendszert használva. 

Érdemes, tehát követni ezeket az új rendelkezéseket, hogy az érintettek ne várjanak túl soká, ha sürgős számukra egy vizsgálat, és ha akadályba ütköznek, legyen, amire hivatkozniuk, kérjék mihamarabb a szükséges laboratóriumi analízist, illetve röntgendiagnosztikai vizsgálatot. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2020-10-28: Közélet - Hecser László:

Erdővidéken is megalakultak a tanácsok

Hétvégén Erdővidék-szerte beiktatták a községek polgármestereit és megalakultak a helyi tanácsok. Új polgármestere csak Vargyasnak van, ahol a leköszönő Sütő Levente Lehelt (független) az RMDSZ-es Imets Lajos követi; Bardocot továbbra is Balázsi Dénes, Nagyajtát Bihari Edömér, Bölönt Sikó Imre, Nagybacont Simon András vezeti az elkövetkezendő négy évben. Minden bizonnyal új alpolgármestere lesz Bölönnek, ahol az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által jelzett összeférhetetlenség miatt nem indulhatott a tisztséget tizenhat évig ellátó Rudolf Béla. Vargyason az alpolgármesteri tisztség tavaly november végétől betöltetlen volt, miután Szőcs Dénest (MPP) leváltották, ám helyébe nem választottak mást.
2020-10-28: Máról holnapra - Farkas Réka:

Álmok és valóság

Álmodozásban a román tanügyi tárca mindig jelesre vizsgázott, a mostani miniszter is igazodott elődeihez és ahelyett, hogy a jelen gondjainak orvoslásával foglalkozna, hosszú távú stratégiákat vázol. Szüksége lenne az oktatási rendszernek tervezésre, reformokra, ám az, amit eddig mindenkori vezetői elénk tártak, még vázlatoknak is alig nevezhetőek, inkább hangzatos kijelentések, a távoli jövő ködében elvesző elképzelések csupán.