Erdővidéken is megalakultak a tanácsok

2020. október 28., szerda, Közélet

Hétvégén Erdővidék-szerte beiktatták a községek polgármestereit és megalakultak a helyi tanácsok. Új polgármestere csak Vargyasnak van, ahol a leköszönő Sütő Levente Lehelt (független) az RMDSZ-es Imets Lajos követi; Bardocot továbbra is Balázsi Dénes, Nagyajtát Bihari Edömér, Bölönt Sikó Imre, Nagybacont Simon András vezeti az elkövetkezendő négy évben. Minden bizonnyal új alpolgármestere lesz Bölönnek, ahol az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által jelzett összeférhetetlenség miatt nem indulhatott a tisztséget tizenhat évig ellátó Rudolf Béla. Vargyason az alpolgármesteri tisztség tavaly november végétől betöltetlen volt, miután Szőcs Dénest (MPP) leváltották, ám helyébe nem választottak mást.

  • A baconi községháza. A szerző felvétele
    A baconi községháza. A szerző felvétele

Bölönben péntek délelőtt iktatták be Sikó Imrét és a tizenhárom tanácstag közül tizenkettőt. A községi elöljáró helyét a képviselő-testületben Vajda Ida Hajnal veszi át. Az alpolgármester személyéről később döntenek.

Nagybaconban pénteken iktatták be hivatalába Simon András polgármestert és hivatali esküt tett tizenkét tanácstag is. Az RMDSZ alpolgármesternek a tisztséget jelenleg is ellátó Konsza András Emilt fogja javasolni a hamarosan sorra kerülő ülésen, amelyen a szakbizottságokat is kialakítják. 

Nagyajtán szombat délelőtt Bihari Edömér polgármester, illetve kilenc tanácstag tett hivatali esküt. A községi elöljáró helyett – ha a bíróság is mindent rendben talál – Incze László lép a testületbe. Az RMDSZ-listán még lesz egy változás: Mihály Zsuzsa időközben meggondolta magát, ezért helyét Benkő Dániel veszi át. Az alpolgármester személyéről a következő ülésen döntenek. Az elmúlt négy esztendőben Barabás András (RMDSZ) látta el a tisztséget. 

Vargyason is szombat délelőtt alakult meg a képviselő-testület. Mivel Imets Lajost polgármesternek választották, egy hely megüresedett, ám azt nem a listán következő Imets Julianna, hanem Csorba István veszi át. A község alpolgármesterének Gábor Zoltánt javasolják, megválasztására a hétvégén, esetleg a jövő hét elején kerülhet sor.

Bardocon vasárnap tizennégyen vállalták esküvel megerősítve, hogy tanácstagi mandátumuk ideje alatt a községük javát fogják szolgálni. Azért csak tizennégyen, mert az RMDSZ-es Varga Géza időközben jelezte, nem vállalja a mandátumát, helyébe a listán soron következő Benkő Emília Tímea lép. Balázsi Dénes polgármester úgy nyilatkozott, még nem tudni, ki lesz az alpolgármester, hiszen nemcsak ő, hanem bármelyik helyi képviselő tehet javaslatot annak személyére vonatkozóan, és bárki megválasztható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2157
szavazógép
2020-10-28: Közélet - Fekete Réka:

Tíz esetből hat sepsiszentgyörgyi (Koronavírus-fertőzések települések szerint)

A megyei közegészségügyi igazgatóság tegnapi adatai szerint az utóbbi tizennégy napban 278 megyeközponti lakos fertőződött meg az új típusú koronavírussal, ezzel Sepsiszentgyörgy listavezető Háromszéken, az utóbbi két hétben a megyében jegyzett esetek 59,40 százalékát itt regisztrálták. Így a fertőzési ráta – az ezer lakosra számított fertőzések száma az elmúlt 14 napban – elérte a 4,42-es mutatót. Ágoston László, a közegészségügyi igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, az adatok óráról órára változnak, az általa összeállított összesítő is naponta többször módosul, az igazgató a tegnap délben rendelkezésre álló adatok alapján ismertette a helyzetet.
2020-10-28: Közélet - Fekete Réka:

Gyorsabban juthatunk be laboratóriumi vizsgálatokra

Szeptembertől közel 40 százalékkal több pénz jut év végéig paraklinikai vizsgálatokra Kovászna megyében, mint a korábbi hónapokban, de bizonyos betegkategóriák esetében ezen felül is elszámolható a vizsgálatok ellenértéke, ami azt is eredményezi, hogy az érintetteknek nem kell hetekig várakozniuk laboratóriumi és képalkotói vizsgálatokra amiatt, mert elfogyott az adott hónapra kiutalt összeg. A vonatkozó rendelkezésekről Dragoș Tatut, a megyei egészségbiztosítási pénztár elnökét kérdeztük.