Épül és szépül Kiskászon új templomaHelyükre kerültek a padok

2020. október 29., csütörtök, Közélet

Immár lassan két éve annak, hogy elkezdődtek Kiskászonban a templomépítési munkálatok.  Felső-Háromszéken ez az egyetlen épülő új római katolikus templom.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Kézdiszentlélek községhez tartozó Kiskászonban látványosan haladtak a munkálatokkal, ami a jelentős anyaországi és megyei, illetve helyi önkormányzati támogatásnak, valamint a hívek példaértékű összefogásának köszönhető.

Amint arról Pál Ferenc beszolgáló lelkész, Kézdiszentlélek plébánosa beszámolt, a templom mögötti közösségi ház elkészítése volt a sürgősebb, mivel az elemi iskolának és az óvodának szüksége volt a helyiségre. Bekötötték a villanyt, a fűtést és a vizet, kimeszelték a termeket és átadták a gyermekeknek. Ezzel párhuzamosan elkészültek az új templom padjai, illetve a padló is. A Kertész Huba és édesapja, Ignác által készített tizennyolc pad nemrég került a helyére. A plébános azt is elmondta, a Bethlen Gábor Alap, amely eddig is nagy összegekkel támogatta a templomépítést, ismét jelentős összeget utal át a számlájukra, és ebből szinte be is tudják fejezni a templomot. A külső szigetelés, csatornázás, a vakolás és a belső berendezés beszerzése, elkészítése maradt még hátra.

Pál Ferenc plébános számításai szerint talán január 18-ra, Árpád-házi Szent Margit búcsújára lehetne kész a templom, de a világjárvány miatt bizonyosabbnak látszik, hogy csak jövő nyár folyamán kerül sor az ünnepélyes felszentelésre, hiszen az anyaországból is nagyon sok támogatás érkezett, és ők is itt szeretnének lenni az eseményen. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2301
szavazógép
2020-10-29: Közélet - Fekete Réka:

Továbbra is számítanak segítségre (Fertőzés a Zathureczky Berta idősek otthonában)

Már kedd estére kaptak segítséget egy óvodától, a helyi önkormányzat, a polgármester személyes közbenjárással intézkedett, hogy egy asszisztenst átmenetileg áthelyezzenek a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Idősek Otthonába, ahol az alkalmazottak többsége koronavírus-fertőzés miatt otthoni elkülönítésben van. Klárik Mária intézményigazgató szerint továbbra is szükségük van segítségre, a most rendelkezésre álló személyzettel nehezen tudnak helyt állni, de ígéretük van a helyi Diakónia Keresztyén Alapítvány otthoni gondozói szolgálatától és a Kovászna Megyei Vöröskereszttől, hogy segítséget nyújtanak, néhány munkatársukat átirányítják az idősek otthona lakóinak ellátására.
2020-10-29: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Kilábalási tervekre lenne szükség

Háromszorosa is lehet az idei költségvetési hiány a tavalyinak, hiszen szeptember végén már két és félszer nagyobb volt, mint 2019-ben, és a kiadások csak növekedni fognak a következő időszakban.