SepsiszentgyörgyNagyvonalú az RMDSZ-es többség

2020. október 30., péntek, Közélet

Megalakultak a hétfőn beiktatott sepsiszentgyörgyi tanács szakbizottságai, és bár az RMDSZ-nek elsöprő többsége van a testületben – a 21 tanácstagból 18 tartozik egyazon csapatba –, ezzel nem kíván visszaélni, sőt, pozitív diszkriminációt alkalmaz – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. Az egyetlen román tanácstagnak vétójoga lesz a román közösséget érintő kérdésekben, az elöljáró szerint ez a nagyvonalúság fogja jellemezni a következő időszakot.

  • Körzetesítésre készülnek. Fotó: Albert Levente
    Körzetesítésre készülnek. Fotó: Albert Levente

A hat szakbizottság vezetőségét – az elnököt, alelnököt és titkárt – például úgy kell megválasztani, hogy egyik se legyen kizárólag RMDSZ-es irányítás alatt. A kulturális és oktatási bizottság elnöki tisztségét eleve Liviu Comăneci liberális képviselőnek ajánlották fel, aki a helybeli román közösséget érintő ügyekben vétójogot is kap, az urbanisztikai bizottság irányítását pedig az Erdélyi Magyar Szövetségre (EMSZ) bíznák, amelynek két képviselője van a tanácsban. Van még gazdasági, jogi, szociális, valamint sport- és ifjúsági szakbizottság, első körben ezek tárgyalják és véleményezik azokat a határozat-tervezeteket, amelyekről a tanács egésze dönt.

Az RMDSZ-frakció vezetője Magyarosi Imola lett, a következő napokban pedig több munkacsoportot is létrehoznak. Az egyik máris körvonalazódott: ez a tömbházlakók gondjaival foglalkozik majd, egy konkrét tervük is van, a liftek felújításához kezdő lakótársulásoknak nyújtanának támogatást.

Beszéltek az új tanácsban arról az elképzelésről is, hogy körzetesítsék a várost, és minden tanácstagnak legyen meg a saját körzete, amelynek lakói elsősorban őt keressék fel a problémáikkal. Ez iránt az EMSZ is érdeklődik, így a polgármester szoros együttműködésre számít.

Terv van bőven, nagyon sok közbeszerzési eljárást indítottak el, és vannak olyanok is, amelyekre már aláírták a kivitelezési szerződést, csak nem akartak olyan munkát elkezdeni, amit a közelgő tél leállíthat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2615
szavazógép
2020-10-30: Közélet - Fekete Réka:

Távoktatás közelről (Mikes Kelemen Elméleti Líceum)

Noéminek nem okoz nehézséget az online oktatás, de mivel a számonkérés nem ugyanolyan, mint rendes üzemmódban, szerinte az eredmény sem lesz ugyanaz; Rebeka hiányolja a találkozást az osztálytársaival, szerinte sem eléggé hatékony a távoktatás; Attila kényelmesnek tartja, hogy otthonról követheti az órákat, de úgy véli, mégsem természetes ez a rendszer; Zoltán szerint több felelősséget ró a diákokra a virtuális tanítás, ő szereti, hogy a kezében érzi a sorsát; Zsófi arra panaszkodik, hogy nincs levezetése az iskolai napnak, órák után annyi történik, hogy a laptop mellől átül a fotelbe, és ott lapozgatja a jegyzeteit vagy valami egyebet tesz. Ezeket a véleményeket a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum egyik tizedik és tizenkettedik osztályában jegyeztük le két online tanóra szünetében, azt követően, hogy bekukkanthattunk a távoktatás rejtelmeibe.
2020-10-30: Közélet - Fekete Réka:

Harmada sem érkezett meg az igényelt mennyiségnek (Influenza elleni védőoltás)

Panaszkodnak a családorvosok és a kockázati kategóriába tartozó páciensek, hogy bár az őszi oltási szezon jóval korábban megkezdődött, mégsem jutnak hozzá az influenza elleni védőoltáshoz. Háromszékre eddig kevesebb, mint négyezer adag oltóanyag érkezett, ami az igényelt mennyiség alig több mint negyede, éppen csak az egészségügyi alkalmazottaknak jut, ellenben a krónikus betegeknek és a 65 év fölöttieknek még várniuk kell az ingyenes vakcinára.