Influenza elleni védőoltásHarmada sem érkezett meg az igényelt mennyiségnek

2020. október 30., péntek, Közélet

Panaszkodnak a családorvosok és a kockázati kategóriába tartozó páciensek, hogy bár az őszi oltási szezon jóval korábban megkezdődött, mégsem jutnak hozzá az influenza elleni védőoltáshoz. Háromszékre eddig kevesebb, mint négyezer adag oltóanyag érkezett, ami az igényelt mennyiség alig több mint negyede, éppen csak az egészségügyi alkalmazottaknak jut, ellenben a krónikus betegeknek és a 65 év fölöttieknek még várniuk kell az ingyenes vakcinára.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére Igyártó Gabriella, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtani szakembere elmondta, a heti jelentésekben kevesebb felső légúti megbetegedés szerepel, mint tavaly ebben az időszakban, ami lehet, hogy a koronavírus-járvány miatti védekezésnek is köszönhető, és tüdőgyulladást is kevesebbet jegyeztek, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a felső légúti megbetegedések heti esetszáma a megyében eléri az 1800-at, tüdőgyulladást pedig 350 körül jegyeznek. A megbetegedések gyakoriságában az is közrejátszik, hogy adott időszakban milyen forgatókönyv szerint működnek az óvodák és iskolák, mert amikor a gyermekek közösségben vannak, jóval többen kapják el egymástól a hűlést, ha a gyermek köhög és folyik az orra, a szülő orvoshoz viszi, és az eset lehet, hogy bekerül a vonatkozó nyilvántartásba akkor is, ha nem súlyos az érintett állapota.

Igyártó Gabriella lapunknak elmondta, eddig a megyébe három rendben érkezett influenza elleni védőoltás, az igényelt 13 500 helyett 3800 adag, amiből egy-két alkalommal öt-tíz dózist tudtak eljuttatni a családorvosokhoz. A szakember úgy véli, fontos, hogy az egészségügyi személyzetet be tudják oltani, betegség miatt lehetőleg ne essenek ki a munkából.

Dr. Lucia Șereș, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke megerősítette, a rendelőik számára eddig kiutalt oltóanyag mennyisége csupán töredéke a szükségesnek, vannak orvosok, akiknek páciensei közül három-négyszázan idősek és krónikus betegek, mindannyiuk jogosult lenne az ingyenes grippé elleni oltásra, de jelenleg ennek tizedével sem rendelkeznek. A szakmai szervezet vezetője továbbra is kéri a pácienseket, ha problémájuk van, jelentkezzenek telefonon, és legyenek türelemmel, mert olykor a rendelő mindkét, akár három telefonja is foglalt, de jelenleg ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy konzultáljanak a családorvossal, ha szükséges, sor kerülhet személyes konzultációra is, de ha egyszer lehetséges, azt megoldják online módban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2308
szavazógép
2020-10-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Nagyvonalú az RMDSZ-es többség (Sepsiszentgyörgy)

Megalakultak a hétfőn beiktatott sepsiszentgyörgyi tanács szakbizottságai, és bár az RMDSZ-nek elsöprő többsége van a testületben – a 21 tanácstagból 18 tartozik egyazon csapatba –, ezzel nem kíván visszaélni, sőt, pozitív diszkriminációt alkalmaz – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. Az egyetlen román tanácstagnak vétójoga lesz a román közösséget érintő kérdésekben, az elöljáró szerint ez a nagyvonalúság fogja jellemezni a következő időszakot.
2020-10-30: Kármentő - Kuti János:

Ukrajna leckéztet

Most, hogy ismét áll a diplomáciai bál Ukrajna és Magyarország között, az a nótácska jár az eszemben, hogy: Ugat a kutyám a(z) (Uk)Rajna. Lehet, engem is kitiltanak Ukrajnából, és még csak meg sem mondják, mint ahogy Kelemen Hunorral is tették, akinek akkor esett le a tantusz és az álla, mikor megállították az ukrán határnál, mert nemkívánatos személyiségnek nyilvánították. Hasonló „kellemes” meglepetés-kitiltást ígérnek magyar diplomatáknak is. De én kitolok velük: nem megyek Ukrajnába.