Labdarúgás, 1. LigaElőször kapott ki idegenben a Sepsi OSK

2020. november 1., vasárnap, Sport

A Sepsi OSK először szenvedett vereséget idegenben a 2020–2021. évi román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A 9. fordulóban megszakadt a háromszéki csapat győzelmi sorozata, ugyanis 2–0 arányban kikapott az Academica Clinceni vendégeként. A sepsiszentgyörgyi együttes több mint két hónap, három döntetlen és négy siker után maradt alul az első osztályban.

  • Fotók: ProSport
    Fotók: ProSport

Bár Leo Grozavu vezetőedző a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, nem szándékszik változtatni az eddig jól működő kezdő csapaton, négy helyen mégis módosított az FC Dinamo felett győzelmet arató kezdő tizenegyen. A szakember elképzelése hatástalan volt az előző fordulóban a Craiova vendégeként meglepetésre diadalmaskodó Clinceni ellen, a sepsiszentgyörgyi csapat Niczuly Roland kapusnak köszönheti, hogy csak két gólt kapott.

A háromszéki gárda a mérkőzés elején próbálta magához ragadni a kezdeményezést, azonban a házigazdák hatékonyan védekeztek, helyenként a sportszerűség határait súroló belépőkkel utasították rendre a piros-fehér mezeseket. Az első veszélyes helyzetet a Sepsi OSK hozta össze, viszont a gólszerzés elmaradt, hiszen Admir Bajrovic lövését Octavian Vâlceanu hárította. Az Ilfov megyei együttes nem játszott alárendelt szerepet, Cvetelin Csuncsukov pályára lépésével megélénkült a támadójátéka. A bolgár csatár előbb egy szöglet után még kapu fölé fejelt, majd a 15. percben Georgi Pasov hosszú indítását lekezelve elhúzott a rossz ütemben kilépő Bogdan Mitrea mellett, és Niczuly lábai között a hálóba gurított (1–0).

A hátrányba kerülő vendégek hamar kidolgozták az egyenlítési lehetőséget, Adnan Aganović néhány méterről próbálkozhatott, ám Vâlceanu a kapufa segítségével bravúros védést mutatott be, nem sokkal később pedig Panagiotisz Deligiannidisz lövését is biztos kézzel fogta. A szünethez közeledve az Academica tovább növelhette volna előnyét, ugyanis a büntetőterületen belül Gabriel Vașvari szabálytalankodott Csuncsokov ellen, így a játékvezető a tizenegyespontra mutatott. Raul Rusescu rosszul helyezett büntetőjét Niczuly védeni tudta, azonban a 43. percben már tehetetlen volt, miután Deligiannidisz Rusescu irányába fejelte a labdát, a román csatár pedig közelről a rövid sarokba továbbította (2–0).

Szünet után a támadósor felfrissítése sem jelentett előnyt a sepsiszentgyörgyi csapatnak, amely ezúttal még ötlettelenebb játékkal rukkolt elő. A hazai együttes ellentámadásokkal igyekezett zavarba hozni a piros-fehér mezeseket, akik csak a háromszéki hálóőrnek köszönhetően úszták meg a nagyobb arányú vereséget, hiszen Niczuly lábbal hárította Cristian Tănase próbálkozását. A hazai kapura az egyetlen veszélyes lövés a csereként beállt Cătălin Golofca nevéhez fűződött, de Vâlceanu ezúttal is magabiztosan védett.

 

 

1. Liga, alapszakasz, 9. forduló: Academica Clinceni–Sepsi OSK 2–0 (2–0).

Clinceni. Vezette: Florin Andrei (Marosvásárhely). Academica: Vâlceanu – Dobrescu, Gardoș (Patriche 77.), Jutrić, Pasov – Cascini, Cebotaru – Morar (Csuncsukov 6. és Dumitriu 63.), C. Tănase (Boiciuc 77.), Cordea – Rusescu (Petrescu 77.). Vezetőedző: Ilie Poenaru. Sepsi OSK: Niczuly – Deligiannidisz, Bouhenna, B. Mitrea, Ștefănescu – Aganović (Petrila, 72.), Vașvari, Fülöp I. (Achahbar, 63.) – Dragomir (Purece, 12.), Bajrovic (Nouvier, 46.), Fülöp L. (Golofca, 46.). Vezetőedző: Leo Grozavu. Gólszerzők: Csuncsokov (15.), Rusescu (43.). Sárga lap: Cebotaru (1.), Boiciuc (85.), illetve Fülöp L. (26.), Bouhenna (32.), Achahbar (71.).

További eredmények: FC Argeș–FC Voluntari 2–1 (gólszerzők: Meza Colli 33., Grecu 55., illetve I. Gheorghe 66. – tizenegyesből), FC Botoșani–Aradi UTA 2–3 (gsz.: Keyta 28. – tizenegyesből, Florescu 33. – tizenegyesből, illetve Morar 4., 71., Erico 48.), FC Hermannstadt–Craiova 0–1 (gsz.: Bancu 33.).

A rangsor:

1. Craiova                  8          0          1          14–4    24

2. FCSB                       6          0          2          22–9    18

3. CFR                         5          3          0            9–3    18

4. Sepsi OSK              4          3          2          12–8    15

5. Arad                        3          5          1          10–8    14

6. Clinceni                   3          4          2            8–6    13

7. Botoșani                  3          2          4          14–13  11

8. Târgoviște               3          2          3            5–5    11

9. Viitorul                    2          4          2          12–13  10

10. Voluntari               3          1          5          10–13  10

11. Hermannstadt      2          4          3          10–14  10

12. Jászvásár               3          0          5          11–21    9

13. Argeș                     2          2          5            9–15    8

14. Medgyes               2          1          5          10–12    7

15. Dinamo                 1          2          5            7–11    5

16. Astra                      1          1          6            9–17    4

A 10. forduló programja: * november 6.: Astra Giurgiu–Academica Clinceni (18 óra), Craiova–Chindia Târgoviște (21 óra) * november 7.: FC Voluntari–Jászvásári Poli (14.30 óra), Sepsi OSK–FC Hermannstadt (17 óra), FCSB–FC Botoșani (21.45 óra) * november 8.: FC Argeș–Kolozsvári CFR (18 óra), FC Viitorul–FC Dinamo (21 óra) * november 9.: Aradi UTA–Medgyesi Gázmetán (18 óra).

 

Elhalasztották az Astra Giurgiu mérkőzését

A Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) elhalasztotta az FC Dinamo–Astra Giurgiu mérkőzést, ugyanis a Duna-parti csapat élvonalbeli és harmadosztályú együttesében is több játékos produkált pozitív koronavírus-teszt az október 28-án végzett szűrésen. A fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő labdarúgókat újratesztelték, azonban pénteken 6 órával a mérkőzés kezdete előtt nem kapták meg az újratesztelések eredményét, így a LPF elővigyázatosságból november 14-re napolta a találkozót.

 

Három hónapig nem tesztelik a fertőzötteket

A bajnokságok egészségügyi előírásainak megváltoztatása mellett döntött a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) sürgősségi bizottsága. Az új protokoll szerint a koronavírus tesztelés során pozitív eredményt produkáló labdarúgókat a gyúgyulást követően 90 napig nem tesztelik újra, és a megszokott körülmények között végezhetik a felkészülésüket. Kivételt képeznek azok a játékosok, akik ebben az időszakban egyértelmű jeleit mutatják a betegségnek. A szakszövetség ezen döntésével a labdarúgó- és teremlabdarúgóklubok koronavírus-tesztre szánt kiadásain kíván csökkenteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2231
szavazógép
2020-11-01: Belföld - :

Száznál több új eset Háromszéken

A szombat délelőtt – vasárnap délelőtti iőszakban végzett 21 423 teszt közel egynegyede pozitív eredményt hozott, így az elmúlt huszonnégy órában 5324 új koronavírusos esettel szaporodott a fertőzöttek száma.
2020-11-02: Emlékezet - :

Háborús bolyongások

1944 nyara: a kedves ifjúság és a borzalmas árnyak nyara; Kolozsvár bombázása; Napról napra erősödött a zsidóüldözés; Elhagyjuk a várost; A budapesti hónapok. Az esküvőnk; Menekül az egyetem Budapestről; Hallei hónapok; Halle bombázása; Elutazás Halléból; Golyózápor Herlasgrünben; Bolyongás gyalog; Újra vonaton; Eichstätt; Visszatérés Magyarországra; Hazatérés Erdélybe – ezek az alcímei a kézdivásárhelyi Ambrózia Kiadó legújabb könyvének, Jánó Erzsébet Vártunk téged című emlékiratának. A szerző Jánó Mihály művészettörténész édesanyja, Csetri Erzsébet, akit a németországi menekülés idején született fia arra kért, írja meg háborús bolyongásait. Az emlékirat – mely a gyermekhez szól – mintegy két évet ölel fel, 1944 nyarától 1946 őszéig. Ezalatt a két orvostanhallgató, a szerző és vőlegénye, id. Jánó Mihály, aki „apa” néven jelenik meg a szövegben, a front elől az egyetemmel együtt elmenekül Kolozsvárról Budapestre, ott összeházasodnak, majd az egyetemmel onnan is továbbállnak, a németországi Halléban fejezik be tanulmányaikat, kapnak orvosi oklevelet, Eichstättben megszületik a fiuk. Sokat bolyonganak, rengeteg bombatámadást élnek túl, majd a háború végén hazajönnek. Ennek a kalandos útnak a történetéből szemlézünk az alábbiakban.