Jóvátétel a Colectiv áldozatainak

2020. november 2., hétfő, Belföld

Az öt évvel ezelőtt leégett bukaresti Colectiv szórakozóhely áldozatainak orvosi kezelési költségeit élethosszig megtéríti a román állam, miután pénteken, a katasztrófa ötödik évfordulóján Klaus Iohannis aláírta az erről szóló törvényt. Az államelnök a jogszabály kihirdetése mellett az évforduló alkalmából koszorút helyezett el és gyertyát gyújtott az egykori szórakozóhelynél kialakított emlékhelyen.

  • Fotó: Mediafax / Alexandru Dobre
    Fotó: Mediafax / Alexandru Dobre

Az esetről több politikus is megemlékezett, hiszen a román társadalomban még elevenen élnek a tragédia emlékei, amelynek következtében 65 ember vesztette életét és 150-en kerültek kórházba súlyos égési sérülésekkel. Iohannis már egy szerdai sajtótájékoztatón kifejezte azon meggyőződését, hogy Románia tanult az esetből. Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes úgy vélte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak joguk van tudni az igazságot, utalva arra, hogy az ügyben még nem született jogerős bírósági ítélet. Hozzátette: Romániának felelőssége, hogy fejlessze a kórházait és egészségesebbé tegye az intézményeit, amelyeknek mulasztásai következtében előfordulhatott a tragédia.

A bíróság első fokon tavaly decemberben súlyos ítéleteket szabott ki az ügy vádlottjaira, így a Colectiv klub három tulajdonosát egyenként 11 év nyolc hónap, a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát 12 év 8 hónap, a két tűzszerészt pedig 9 év és 8 hónap, illetve 10 év börtönbüntetésre ítélték. A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert 8 év 6 hónap, a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélték.

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity együttes lemezbemutató koncertjén. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4568
szavazógép
2020-11-02: Közélet - :

Fejszével rongált

Szóváltásba keveredett egy járművezető és egy állatait terelő gazda, az ügyről – mely végül tettlegességig fajult – a rendőrség is beszámolt pénteken.
2020-11-02: Belföld - :

Adóemelés nem lesz

A kormány célja december 31-éig elfogadni a jövő évi államháztartási törvény tervezetét – közölte Ludovic Orban.